Hogyan csomagoljuk be az ajándékokat hulladékmentesen?

2019. december 03.
Nem muszáj csillogóbbnál csillogóbb papírokat, táskákat és dobozkákat vásárolnunk ahhoz, hogy stílusos módon tudjuk átadni a szeretteinknek az ajándékokat idén karácsonykor. Mutatjuk, melyek azok az alternatívák, amelyekkel biztosan le fogjuk nyűgözni a másikat anélkül, hogy fölösleges hulladékot termelnénk.

1. Legyen a csomagolás az ajándék része!

Vicces és kreatív megoldás, ha a csomagolás egyszerűen az ajándék részét képezi. Például vannak a papír- és lakberendezési boltokban ékszertartó, írószertartó kemény kartonból készült dobozok, melyek szép ajándékok és csomagolások is egyben. De például lehet az ajándék része egy sál, kendő, textilzsebkendő, bevásárlószütyő, kötény, asztali futó vagy díszpárnahuzat is, amely a furoshiki kendőkhöz hasonlóan funkcionálhat csomagolásként.

2. Upcycling

Ha van otthon egy szakadt, kinyúlt vagy kifakult pólónk, akkor vágjunk belőle egy megfelelő darabot, mártsuk textilfestékbe vagy hypoba és készítsünk textilcsomagolást! Szuperegyedi és stílusos csomagolási mód. Bontogatás után javasolhatjuk, hogy a textilt használja tovább takarításra az illető kidobás helyett. Vagy ha van egy szép képeslapunk esetleg közös képünk azzal, akit meglepnénk az ajándékkal, akkor a képet is belekomponálhatjuk a csomagolásba!

3. Ha maradnánk a papírnál

Papír és papír között is van különbség, a legjobb természetesen a festetlen, újrahasznosított barna papír, mely egyébként az utóbbi időben kifejezetten trendinek is számít. Díszítsük apró örökzöldekkel, krumplipecséttel, kössük át natúr madzaggal, esetleg rakjunk rá egy üdvözlőkártyát vagy szárított narancskarikákat és kész is a hipszter csomagolás!

+1 Fő a kreativitás!

Ha van otthon egy mappánk ép csomagolásoknak, papírzacskóknak, maradék ruhaanyagoknak, borítékoknak stb., akkor könnyen lehet, hogy már otthon van a tökéletes alapanyag a hulladékmentes csomagoláshoz. Nem ciki újra felhasználni a már meglévő zacskókat sem, de ha ettől idegenkedünk, akkor végezzünk rajtuk némi átalakítást mielőtt továbbadnánk valakinek. Például ha van egy szép csomagolóanyag-részletünk, akkor komponáljuk bele egy csíkban az amúgy újrahasznosított papíralapú csomagolásunkba vagy készítsünk belőle üdvözlőlapot, esetleg dobjuk fel egy-egy mutatós mondattal!

Fotó: Pinterest