10 zseniális ötlet, hogy ne kelljen kidobni az ételmaradékokat

2019. október 22.
A fenntartható életmódhoz a fenntartható étkezés is hozzátartozik. Nem csupán az alapanyagok szezonalitása, de az ételmaradékok kezelése is fontos tényező. Ezúttal 10 praktikus tippet hoztunk azoknak, akik nem szeretnék, hogy a szemetesükben landoljon bárminemű élelmiszer.

1. Maradék rizsből burrito

Gyakran megesik, hogy otthoni főzőcskézés után a köretből sokkal több marad, mint a feltétből, az összeszáradt gabonák és rizsfélék pedig sajnos sokszor végzik a szemétben. Vacsorára azonban a maradék rizs egyszerűen átlényegülhet burritóvá: fogjunk egy tortillalapot, pakoljuk meg rizsel, friss és sült zöldségekkel, darálthúsos babos szósszal vagy tofuval, némi cheddar sajttal és már kész is!

2. Csinálj krémlevest!

Megfelelő fűszerezéssel szinte bármilyen párolt vagy sült zöldségköretből krémleves válhat! Ha megmarad a párolt borsó, turmixoljuk össze tejszínnel és mentával, sok borssal, ha nem tudunk mit csinálni a maradék sült répával, akkor pedig curryvel és kókusztejjel, chiliporral turmixoljuk krémesre! Ha többféle zöldség marad, akkor se essünk kétségbe, némi tejszínnel, friss fűszernövénnyel a tetején és krutonnal szinte minden kombinációból izgalmas krémleves készíthető.

3. Frissítsük fel a kenyeret mint az olaszok!

Ha a párnapos kenyeret már nem szívesen ennénk meg, akkor érdemes az olaszok tippjét követni! Vágjuk félbe a veknit, locsoljuk meg olívaolajjal és dörzsöljük bele egy félig érett paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk és csavarjuk bele alufóliába, végül tegyük sütőbe. Furán hangzik, de komoly szintet fog lépni a segítségével a másnapos kenyér.

4. A saláta mindent elbír

Ha maradt egy kis főtt hús a levesből, ha túlszámoltuk a reggeli tojást, ha magában már túl szikkadt a sajt, vágjuk rá a friss salátánkra egy jó dresszing kíséretében! A kiszáradt kenyérből készíthetünk hozzá friss, meleg krutonkockákat is!

5. Még a szottyos, hideg sültkrumplira is van megoldás

A legnehezebb feladat talán a másnapos sültkrumpli esete. Azonban a Buzzfeed rájött, hogy ebből éppen olyan finom hash brown készíthető, mint friss krumpliból. A hash brown az amerikaiak egyik kedvenc reggelije, mely nem más, mint durván összetört, vajjal, borssal, paprikával lesütött krumpli.

6. Maradék popcornból édes nasi

Ha marad a mozis popcornból, de nem szívesen dobnánk ki a méregdrága nassolnivalót, akkor vigyük haza és némi barnacukor kíséretében süssük ki újra a sütőben!

7. Gyenge minőségű csokik új élete

A finom csokoládéból nem igazán szokott maradni a háztartásokban, a vajas ízű, nem túl minőségi csokoládék azonban hosszú hónapokon keresztül heverhetnek az édességes ládában. Ha nem szeretnénk őket kidobni, akkor leginkább a házi sütik csokoládémázaként funkcionálhatnak vagy például bögrés sütibe sütve, brownie-ba keverve sem vésznek kárba – persze némi jobb csokoládéval vegyítve.

8. Ha maradna a friss kávéból…

Mégsem tudod meginni a frissen lefőzőtt kávét? Nincs gond, elég, ha beletöltöd egy jégkockatartóba, majd melegebb napokon a jegeskávédat ízesíted vele!  Amellett, hogy zero waste megoldás, nagyon látványos is.

9. Fagyasszuk le a gyümölcsöket, zöldségeket!

Ha úgy érezzük, megrohadnának a háztartásban a finom friss zöldségek és gyümölcsök, akkor inkább fagyasszuk le őket időben. Sütményekhez, smoothiekhoz, reggeli zabkásához bármikor kivehetünk belőle, de a legjobb vegán házi fagyiról, a nicecreamről sem érdemes elfeledkezni! Héjak nélkül daraboljunk fel néhány – nem baj ha túlérett– banánt és tegyük őket fagyasztóba, majd fagyosan turmixoljuk őket némi fahéj, kakaó, más gyümölcsök kíséretében.

10. A túlszámolt fűszerövények sorsa

Amennyiben valamilyen recepthez szükségünk volt friss fűszernövényre, de többet vettünk, mint amennyit felhasználtunk belőle, akkor vágjuk őket apróra vagy morzsoljuk össze őket, dobjunk hozzá néhány vékonyra vágott fokhagymát és öntsük fel a mixet egy üvegben némi olívaolajjal. Isteni pácot, salátaöntetet kapunk így, de például sütőben sült zöldségek és friss bagett mellé is elsőosztályú.

Fotó: Unsplash