A legjobb társasjátékok, amikkel elüthetjük az időt az ünnepek alatt

2019. december 25.
Ha nem csak valamelyik régi társasjátékunkat szeretnénk előhúzni, hogy elüssük valahogy a karácsony másnapjának üresjáratát, rengeteg izgalmas újdonság közül választhatunk. Mit ajánlanak a társasjátékszakértők?

Az idei év legnépszerűbb társasjátékai nemcsak roppant izgalmasak és a család minden tagjának játszhatók, hanem gyönyörűek is Peter Jenkinson, Anglia leghíresebb társasjátékszakértője szerint. Milyen játékokat érdemes megnéznünk, ha valami szuper high-tech társast, esetleg gyorsan játszható vagy kifejezetten családbarát verziót keresünk?

1. Bank Attack
A gyorsan, körülbelül 15 perc alatt lejátszható társasjáték erősen épít a játékosok együttműködésére. Négy játékostól lehet játszani, és mindenkinek megvan a saját szerepe abban, hogy elvihessük az 50 millió dolláros díjat. A kooperatív társasjátékban sosem lehet tudni, ki lesz a következő játékos, így mindenkinek figyelnie kell. 7 éves kortól ajánlott.

 


2. Jaws
A két fázisból álló játék az ikonikus hetvenes évekbeli filmre épít. Az egyik játékosé a gyilkos cápa szerepe, míg a többiek a vadászok, Brody, Hooper és Quint. A játék egyik részében a cápa terror alatt tartja a strandolókat, míg a másik részben a vadászok üldözik a cápát. A Jaws egy hosszú játék, körülbelül egy óra alatt játszható végig, többek között emiatt is csak 12 éves kortól ajánlott. Érdemes betenni hozzá az ikonikus film zenéjét! 


3. Monopoly
Minden évben jelentkezik valamilyen újítással a klasszikus Monopoly társasjáték. A legújabb verzióban nincs szükség arra, hogy valaki elvállalja a bankár szerepét, ami a legtöbb feszültséget szüli általában a játékosok között. Ehelyett Mr. Monopoly beszélő kalapja hangfelismerő rendszerrel, elektronikus bankként figyeli minden lépésünket. Így nemcsak sokkal gyorsabb, de sokkal élvezetesebb is lesz a játékmenet, hiszen egy gombnyomással vásárolhatunk, bérelhetünk területeket, házakat, hoteleket, vagy akár beállíthatjuk, hogy mit mennyiért adunk bérbe.


4. Babilon kertjei
Aki rajongója volt a Catan telepesei című társasjátknak, azoknak erősen ajánlott a Babylon Gardens is. A sivatagot kell virágzó kertté alakítani a játékban, egyre nagyobb területet elfoglalva a csempeszerű lapokkal. A stratégiai játék 2-4 játékos számára ajánlott egyszerre. A játék tökéletes a ráérős karácsonyi napokra, mivel elég hosszú, másfél órás játékidővel kell számolni, mire a legnagyobb kertész legyőzi a többieket és meghódítja a területeiket.

5. Fesztáv
Az biztos, hogy a legszebb dizájnnal és kivitelezéssel ez a társasjáték rendelkezik az összes ajánlott játék közül, ráadásul nem csak az ornitológusok élvezik majd ezt a társast, bár nekik igazán kötelező. A játékban igazi madárrajongók vagyunk, akik megpróbálják felkutatni és madárházukba csábítani a legszebb példányokat.


Minden megszerzett madár tovább bővíti az élőhelyünk lehetőségeit, tojásokat rakhatunk, eledelből tornyot építhetünk a madarainknak, és húzhatunk a több mint száz gyönyörű madárkártya közül, melyeket ki is játszhatunk. Végül az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti madárbirodalmával. 14 éves kor fölött ajánlott a társasjáték, melyet akár öten is játszhatnak együtt.

Forrás: The Telegraph
Fotó: Unsplash, Amazon, Gemklub