Gyönyörű társasjáték készült a történelem és a jelenkor szuperhősnőiből

2019. január 20.
Sokunk gyerekkorának meghatározó játéka volt a Ki kicsoda? című társasjáték. De belegondoltunk már abba, hogy csupán a külsejük alapján kellett meghatározni a játék szereplőit? – A játék lengyel fejlesztésében azonban a hősnők elért eredményei kerülnek fókuszba.

A kislányok inspirálásáért született meg a Who is she? című játék, melyre már elő lehet fizetni a Kickstarteren. A játékot egy lengyel lány találta ki, Zuzia Kozerska, a képeket pedig Daria Gołąb festette: a gyönyörű fa táblára festett nőalakokkal a társas játszva tanítja meg a gyerekeknek, hogy a múltban és a jelenkorban is vannak olyan meghatározó szuperhősnők, akik nélkül ma kevesebb lenne a világunk.

A közismert Frida Kahlo, Serena Williams mellett például olyan nők is helyet kaptak a társasban, mint Marie Curie fizikus, Josephine Baker afroamerikai-francia énekesnő, Nellie Bly oknyomozó újságíró, Tempe Grandin autista tudós, az első szülésznőként számon tartott, ókori Agnodice, Valentina Tyereskova űrhajós vagy éppen a pakisztáni aktivista, Malála Júszáfzaj.

De hogyan lehet rákérdezni egy-egy karakter belső tulajdonságaira? – Mind a 28 nőhöz tartozik egy kis informatív adattáblácska, tele az adott karakter érdemeivel és tulajdonságaival, mely alapján találgatni lehet, hogy éppen ki rejtőzik az ellenfélnél. Így sokkal fontosabb társadalmi üzeneteket közvetít a gyerekeknek a játék, mint az eredeti verziója.

Fotók forrása: Kickstarter

Aki sokallná a fatáblás, borsosabb árú verziót annak sem kell elkeserednie, már papíralapú, pénztárcabarát verzióban is beszerezhető a feminista társasjáték. (További információkért kattints IDE .)