Már csak 257 év, és a nők is ugyanannyi fizetést kapnak, mint a férfiak

2019. december 27.
A Világgazdasági Fórum friss jelentése szerint már nem érjük meg, hogy láthassuk, a férfiak és nők ugyanannyi fizetést kapnak ugyanazért a munkáért. A jelen helyzet szerint ugyanis még 257 évre van szükség ahogy, hogy eltűnjön a nemek közötti fizetési szakadék.

A Világgazdasági Fórum nyilvánosságra hozta az éves jelentését a nemek közötti különbségekről, és az eredmények több mint elgondolkodtatók. Bár a világ 101 országát lefedi a 149-ből az elemzés minden évben, és az elmúlt évhez képest jelentős előrelépés látszik, még mindig 31,4 százalék az átlagos eltérés a két nem ugyanazon munkáért kapott fizetése között.


A 2006 és 2020 közötti időszakban megfigyelhető fejlődés miatt kalkulálták úgy, hogy még 257 évre van szükség ahhoz, hogy a 42,2 százalékos szakadék eltűnjön. A politikai erőviszonyokban megmutatkozó egyenlőtlenség a két nem között már hamarabb, 95 év alatt eltűnhet, ha kitart a jelenleg tapasztalható dinamikus javulási tendencia.

Bár az elemzés eredményei továbbra sem túl biztatóak, néhány pozitív dolog azért tapasztalható. A nők világszerte erőteljesebben jelen vannak a politikában: jelenleg a tavalyi 24,1 százalékhoz, vagy a tavalyelőtti 19 százalékhoz képest idén már a parlamenti helyek 25,2 százalékát birtokolják átlagosan. Emellett az oktatásban is egyre kevésbé van jelen a megkülönböztetés a fiúk és lányok között, az elmúlt 12 év alatt határozott fejlődés figyelhető meg a területen. Ám a Világgazdasági Fórum alapítója, Klaus Schwab szerint az idei jelentés megállapításai egyre sürgetőbbé teszik a cselekvést.

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash