Már csak 257 év, és a nők is ugyanannyi fizetést kapnak, mint a férfiak

2019. december 27. |

A Világgazdasági Fórum friss jelentése szerint már nem érjük meg, hogy láthassuk, a férfiak és nők ugyanannyi fizetést kapnak ugyanazért a munkáért. A jelen helyzet szerint ugyanis még 257 évre van szükség ahogy, hogy eltűnjön a nemek közötti fizetési szakadék.

A Világgazdasági Fórum nyilvánosságra hozta az éves jelentését a nemek közötti különbségekről, és az eredmények több mint elgondolkodtatók. Bár a világ 101 országát lefedi a 149-ből az elemzés minden évben, és az elmúlt évhez képest jelentős előrelépés látszik, még mindig 31,4 százalék az átlagos eltérés a két nem ugyanazon munkáért kapott fizetése között.


A 2006 és 2020 közötti időszakban megfigyelhető fejlődés miatt kalkulálták úgy, hogy még 257 évre van szükség ahhoz, hogy a 42,2 százalékos szakadék eltűnjön. A politikai erőviszonyokban megmutatkozó egyenlőtlenség a két nem között már hamarabb, 95 év alatt eltűnhet, ha kitart a jelenleg tapasztalható dinamikus javulási tendencia.

Bár az elemzés eredményei továbbra sem túl biztatóak, néhány pozitív dolog azért tapasztalható. A nők világszerte erőteljesebben jelen vannak a politikában: jelenleg a tavalyi 24,1 százalékhoz, vagy a tavalyelőtti 19 százalékhoz képest idén már a parlamenti helyek 25,2 százalékát birtokolják átlagosan. Emellett az oktatásban is egyre kevésbé van jelen a megkülönböztetés a fiúk és lányok között, az elmúlt 12 év alatt határozott fejlődés figyelhető meg a területen. Ám a Világgazdasági Fórum alapítója, Klaus Schwab szerint az idei jelentés megállapításai egyre sürgetőbbé teszik a cselekvést.

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?