Ettől a héttől kezdve a nők már ingyen dolgoznak

2019. november 22.
Mi sem mutatja jobban, hogy még mindig távol vagyunk a nemek közötti egyenlőségtől a fizetésekben (is), minthogy az év további részében a nők alapvetően ingyen dolgoznak ettől a héttől kezdve.

1969-ben, azaz ötven éve írták alá Ausztráliában a mérföldkőnek tekinthető döntést az egyenlő fizetésekről. Az egyezmény célja az volt, hogy a nők és férfiak egyenlő fizetést kapjanak ugyanazért a munkáért. Ám a statisztikák szerint még mindig nagyon távol vagyunk ettől.

A nemek közötti fizetési szakadék még mindig 21 százalék, ami ha úgy nézzük, hogy eddig a férfiak és nők egyenlő fizetést kaptak az év során, azt jelenti, hogy a nők novembertől januárig már alapvetően ingyen dolgoznak.


Bár egyre több nő dolgozik olyan szakmákban, mely eddig a férfiak felségterületének számított, mint például a programozás, tudományok és mérnöki munkák, ám a fizetési különbség a két nem között még mindig közel 21 százalék a férfiak javára. Ez határozott stagnálás az elmúlt évtizedekben.

Ám nincs minden veszve, reménysugár azért látszik az alagút végén. Ahogy egyre több nő kerül vezető beosztásba, nagyobb az esély, hogy egyenlő fizetést harcoljon ki a tulajdonosoknál a dolgozóknak. A multinacionális nagyvállalatok pedig belső szabályzatban rögzítik a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó, fizetésekkel kapcsolatos döntéseket is.

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash