Távolból is segíthetünk az ausztrál erdőtűz megfékezésében

2020. január 09.
Fél éve sincs, hogy az amazonasi tüzek kapcsán közzétett egy hasonló írást. Akkor pánikban volt. Most nincs pánikban, mert elfogadta, hogy pillanatnyilag ez a jelen. Ökoanyu, azaz Nagy Réka vendégcikke következik. 

A kontinens ég, a kilátások nem jók, a helyzet várhatóan rosszabbodik még. Emberek haltak meg, többen eltűntek, otthonok és üzletek vesztek oda. Egyes becslések szerint fél milliárd állat is elpusztult. Egész utcák semmisültek meg, egész közösségek tűnhetnek el örökre. Az ausztrál tűzoltóknak a szomszédaik, az új-zélandi kollégák nyújtanak fizikai segítséget, hogy legyőzhessék a lángokat, de van pár dolog, amit mi is megtehetünk – legyünk a világ bármely pontján.

Rendszerszintű változásokra van szükség, de ez nem lehetséges egyéni szemléletváltás nélkül. Az itt felsorolt lehetőségek szintén csak rövid távon működnek, de nem maradhatunk közönyösek, mert a közöny nem tud elvinni minket a változásig.  Új-Zélandon élő barátaimat kérdeztem, mely szervezeteknek érdemes most adományt gyűjteni, ők válaszul egy nagyon jó cikket küldtek, ennek a fordítását olvashatjátok.

1. Adományozz a New South Wales-i tűzoltóságnak
A tűzoltók, a mentők és az önkéntesek éjjel-nappal harcolnak a tüzekkel, életeket mentenek, ehhez van szükségük anyagi támogatásra. Itt segíthetsz nekik: quickweb.westpac.com.au

2. Adományozz az Üdvhadsereg Katasztrófa-elhárítási Részlegének
Az Üdvhadsereg azt kéri, hogy mindenki adakozzon, aki csak teheti, minden apró segítség számít a tüzek megfékezésében. A katasztrófa-elhárítási részlegük feladata az, hogy azonnal megfékezze az újonnan kialakuló bozóttüzeket.
Itt segíthetsz: www.salvationarmy.org.au

3. Adományozz az Ausztrál Vöröskeresztnek
Az Ausztrál Vöröskereszt felbecsülhetetlen értékű munkát végez a bozóttüzek áldozatainak megsegítésében. Az eddigi adományoknak köszönhetően a jótékonysági szervezet képes volt 1285 képzett munkatársat és önkéntest kiküldeni a katasztrófa sújtotta közösségekhez.
Itt adakozhatsz: australian-red-cross.giveeasy.org

4. Adományozz az Victoria Élelmiszerbanknak
A Victoria élelmiszerbank ennivalót és ivóvizet biztosít mind a tűzoltóknak, mind pedig azoknak, akik a tűz által elzárt területeken rekedtek.
Itt segíthetsz: www.foodbank.org.au/support-us

5. Adományozz a Queenslandi Vidéki Tűzoltóegyesületnek
A queenslandi tűzoltók éjjel-nappal dolgoznak, hogy megakadályozzák a tűz terjedését. Az ő munkájukhoz is jól jön az anyagi segítség.
Itt segíthetsz: www.rfbaq.org/donate-to-rfbaq

Itt olvashatsz még öt szervezetről, akiknek érdemes jelenleg adományozni – hogy biztosan jó helyre menjen a pénzünk!

Fotó: Getty Images