A történelemben először vegán menü várta a hírességeket a Golden Globe-gálán

2020. január 06.
Fontos és szimbolikus lépéssel írt történelmet idén a Golden Globe díjátadó, hiszen a 76 évig húsok és sajtköltemények várták Hollywood krémjét, ezúttal azonban 100%-ban növényi eredetű menüt kaptak a sztárok a környezettudatosság jegyében.

Pierce Brosnan a feleségével és Helen Mirren párjával a vacsora előtt

Lorenzo Soria, a díjakat osztó Hollywood Foreign Press Association nevében azt mondta, hogy ez a lépés arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a hús- és tejipar közvetlen összefüggésben áll a klímakatasztrófával. A döntés, hogy nem lesz hús, tejtermék, tojás, méz vagy hal az eseményen csak két héttel ezelőtt történt meg, amikor már le volt beszélve az egész – főleg halas – menüsor, azonban a rendezők kiálltak a változtatás mellett és átverték az ötletüket Matthew Morgan főszakácson is, aki egyébként maga is fenntarthatósági aktivista. Leonardo DiCaprio vegánként és a globális felmelegedés egyik legnagyobb élharcosaként rögtön megköszönte a Twitteren a HFPA bátor döntését.

Egyébként egy ideje már nem mondható hagyományosnak a menüsor, hiszen évek óta teljesen gluténmentes ételcsodákat készítettek a sztároknak az átadóra, de növényi eredetűnek egyáltalán nem voltak mondhatók ezek a fogások. A menüt idén helyi farmról származó turbolyás-amarántos hideg aranycékla-levessel indították, de volt laskagombából készített „vegán osztriga”, illetve erdei vadgombás-sárgarépás rizottó is, amihez lila és zöld bébi kelbimbót és borsócsírát szolgáltak fel. A desszert is tej és tojás hozzáadása nélkül készült, a híres opera torta veganizált változata került az impozáns ünnepi asztalra.

Fotó: Getty Images