Belerokkannak a méhek a mandulatej-mániába

2020. január 11.
Míg mi boldogan kortyolgatjuk a tehéntej helyett mandulatejjel a reggeli kávénkat, a mandulatej egyre nagyobb népszerűségének a méhek isszák meg a levét.

Az elmúlt öt évben robbanásszerűen megnőtt a mandulatej népszerűsége. Csak az Amerikai Egyesült Államokban 250 százalékkal növekedett a tehéntej alternatívájaként használt ital eladása. Mivel kalóriaszegény és vegán, a kávézókban és a boltokban is egyre népszerűbb. Ám ennek a népszerűségnek ára van, és azt a környezetünk fizeti meg.


Az egyre hatalmasabb és még mindig növekvő mandulaipar nagyban függ a méhek munkájától, ám mégis méhek milliárdjainak halálát okozza havonta. Egy felmérés szerint csupán 2018-19. telén 50 milliárd mézelő méh pusztult el, amiket korábban mandulafák beporzására használtak.

Túlhajszolt méhek
Ennek hátterében több dolog állhat. Egyrészt a nagyüzemi mandulatermesztésnél használt növényvédő szerek lehetnek végzetesek a méhek számára. Másrészt a méhészek szerint az egyre korábban kezdődő mandulavirágzás miatt korábban kell felébreszteniük a rovarokat téli álmukból, ami szintén gyengítheti ellenállóképességüket. Harmadrészt sok méh dolgozik nagyon kis helyen, ami sokkal könnyebbé teszi a fertőzések terjedését a kaptárak között. “A méheket nem tisztelik és becsülik a mandulaültetvényeken. Mivel az emberi viselkedés ennyire destruktívvá vált velük szemben, teljesen hátrányos helyzetbe kerültek” – hívta fel a figyelmet Patrick Pynes ökoméhész, az Észak-Arizonai Egyetem környezetvédelmi tanulmányainak oktatója.

Kell a méheknek a változatosság
A helyzet javítására és a méhek munkájának segítésére hoztak már létre programokat. Ezek eredményeként a mandulatejet vásárlók az ital dobozán láthatják, mely termékek származnak méhbarát gazdaságokból. A Bee Better programhoz csatlakozó gazdáknál például vadvirágokat, mustárt és lóherét ültetnek a mandulafák közé, hogy így teremtsék meg a biológiai változatosságot, melyre a méheknek szükségük van.

Nem csak a méhek miatt rossz
Ám a méhbarát mandulatermesztésnek is hatalmas az ökológiai lábnyoma, és ezen nem nagyon lehet változtatni, mivel a növény maga rettentő sok vizet igényel. Egyetlen szem mandula kineveléséhez 3,7 liter vízre van szüksége a mandulafának, ami hatalmas mennyiség, ha egy fa összes termését nézzük. Bármilyen finom is a mandulatej, lehet, hogy okosabb, ha legközelebb inkább zabtejjel isszuk a kávénkat.

Forrás: The Guardian, The Cut
Fotó: Unsplash