Ezeket eszik a híres fitneszedzők

2017. május 06.
Helyesen étkezni edzés előtt és után is nehéz feladat. Ha túl hamar edzünk étkezés után, hányingerünk lehet, ha túl későn, akár szédülhetünk is. Idővel persze kitapasztalhatjuk, hogy nekünk pontosan mire van szükségünk ahhoz, hogy mozgás közben jól érezzük magunkat. Inspirációnak következzen négy profi fitneszedző, aki megmutatja az edzés előtti és utáni menüjét!


Fotó: Instagram @healthyfit_determination

1.    Lauren Porat, a Yogaspark amerikai fitneszstúdió megalkotója
“Ha a munkád folyamatos fizikai megterhelést követel, akkor különösen nagy figyelmet kell szentelni arra, hogy a fokozott aktivitásra megfelelően felkészítsük a testünket. Nem vagyok egy nassolós típus– viszont szeretek enni és jól lakni, szóval nekem az jelenti a legnagyobb nehézséget, hogy nap közben tele legyek, de mégsem túlságosan. Számomra az az ideális, ha egy közepes adag ételt eszem körülbelül 2-3 órával az edzések előtt, így elegendő tápanyagot viszek be a szervezetembe a mozgáshoz, de mégsem húz le az étel. Mind az edzés előtti, mind az edzés utáni menümben megjelenik a fehérje, zsír és szénhidrát, hogy erőt, kitartást és energiát adjon. Lehet ez zöldturmix spenóttal, kelkáposztával, banánnal, mangóval, mandulatejjel és fehérjeporral, illetve bármilyen mogyorókrémmel és gyümölccsel felturbózott sokmagvas kenyér vagy avokádós toast buggyantott/főtt tojással a tetején. Csak akkor eszem tele magamat – mondjuk egy jó nagy adag salátával, tele zöldségekkel és tofuval -, ha aznapra már végeztem az edzéssel.”

2.     Tamara Stojkov, az Orsden sportmárka fitnesz-nagykövete
„Az edzés előtti zabkásám nem csak jófajta szénhidrátokkal és rosttal van tele, ami órákra elegendő energiát biztosít, hanem vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, omega-3 és -6 zsírsavval egyaránt. Ha nem zabkását eszem, akkor megkenek egy sokmagvas kenyeret mandulavajjal, banánkarikákat rakok rá és egy nagyon kevés mézet. Edzés után pedig egy teljesen organikus, ízesítetlen fehérjeport választok, amit csak vízzel keverek el. Ha nem ezt, akkor fehérjeszeletet szoktam enni. Kifejezetten olyat keresek, amiben 15–20 gramm fehérje van, és amiben egyáltalán nincs, vagy csak egy kevés tartósítószer van. Általában a csokis ízesítésűre esik a választásom, mert attól úgy érzem, mintha egy kis edzés utáni „csalókajával” jutalmaznám magamat.”

3.     Anthony Fontana, profi küzdősportoló és az Unlimited Martial Arts tulajdonosa
„Legalább négy órával edzés előtt fehér húsú grillezett vagy szárított halat fogyasztok salátával és babbal. Ez az étel tele van fehérjével és egyéb fontos tápanyagokkal, így a két-négy órás edzésem során végig kitart az energiám. 40-60 perccel az edzés után pedig marhacsont-levest iszom, ezzel pótolom az edzés közben felhasznált vitaminokat, a kalciumot, magnéziumot és káliumot. A leves mellé kb. 23 dkg grillcsirkét szoktam enni sült fokhagymás édesburgonyával vagy újkrumplival.”

4.     Kym Herjavec, táncos, a The Bod Studio megalkotója 
„Több kisebb étkezés színesíti a napom, mivel megterhelő lenne tele hassal táncolni. Vagy lisztmentes banánpalacsintát szoktam enni edzés előtt, (1 banán, 2 teljes tojás, egy kevés sütőpor, fél teáskanál fahéj, 1 teáskanál kókuszolaj, 1 evőkanál tiszta juharszirup) vagy csírát tartalmazó teljes kiőrlésű kenyeret, a tetején avokádóval. Mindkettő energiával tölt fel, mégsem nehezítenek el teljesen. Edzés után zöldturmixot iszom, vagy salátát némi fehérjével (lazaccal vagy csirkével).”