Az antibiotikumok növelhetik az allergia és asztma kockázatát

2020. január 17.
A csecsemőknek adott antibiotikumkúra összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma és ételallergiák magasabb kockázatával egy friss kutatás szerint.

Az antibiotikumok nagyon fontosak bizonyos betegségek leküzdésére, szövődmények megelőzésére, ám a csecsemőknek adott felesleges antibiotikumkúra összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma és ételallergiák magasabb kockázatával egy friss kutatás szerint.


A tudósok közel 800 ezer gyermek 2001 és 2013 közötti betegségtörténetét összegezték az amerikai Katonai Egészségügyi Adatbázisból. Megszámlálták, hány esetben írtak fel antibiotikumokat az orvosok a csecsemőknek, emellett számba vették, hány gyermeknél diagnosztizáltak allergiát gyermekkorban. A kicsik 17 százalékát kezelték anibiotikumokkal egy vagy több alkalommal.

A JAMA Pediatrics gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint az antibiotikumok öt nagy típusát – penicilint, béta-laktám antibiotikumot, cefalosporint, szulfonamid-vegyületeket és makrolid antibiotikumokat – írták fel leggyakrabban a beteg gyerekekeknek.

Az antibiotikumok csecsemő– és kisgyermekkorban történő szedése az eredmények szerint jelentősen növeli az anafilaxiás sokk (súlyos allergiás reakció), asztma, ételallergiák, atópiás dermatitisz (gyulladásos bőrbetegség), allergiás nátha és kötőhártyagyulladás kialakulásának kockázatát. A penicillinszármazékok közel 30 százalékkal, a makrolid antibiotikumok 28 százalékkal, a cefalosporinok pedig 19 százalékkal növelték meg az allergiás panaszok megjelenésének esélyét azokhoz képest, akik nem kaptak antibiotikumot csecsemőként. A tanulmányban a császármetszéses szülés és a koraszülés mellett kalkuláltak a gyermek nemével, savlekötő gyógyszerekkel és az antibiotikumkúra hosszával is.

“Ez egy pontos összesítés, ám még további kutatások szükségesek, hogy az okokat is feltárjuk, mi áll pontosan a jelenség hátterében” – mondta Sidney E. Zven, a kutatás vezetője, a Hadtudományi Egyetem Egészségtudományi Tanszékének orvostanhallgatója. “Nem szeretnénk, ha az emberek félnének az antibiotikumoktól. Amikor egy gyermeknek szüksége van rá, mindenképp fontos megkapnia. Ám fontos felhívni a figyelmet a szükségtelen antibiotikumszedés veszélyeire, mely nemcsak az egyre több gyógyszernek ellenálló, antibiotikum-rezisztens baktériumfajta miatt problémás, hanem úgy tűnik, a gyermekek megnövekedett allergiakockázata miatt is. Számomra ez a lényeges mondanivalója és tanulsága ennek a kutatásnak” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash