Mi is az a tökéletes látás?

2020. január 18.
Mit jelent valójában a tökéletes látás? Ha a szemvizsgálaton azt mondja a szemész, hogy a látásunk 100%-os, az azt jelenti, hogy tényleg tökéletes a szemünk? Vajon lehetséges még ennél is tisztábban, élesebben látni? Mindezekre Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa ad hathatós választ.

Országonként változó lehet a látásélesség meghatározása: van, ahol nem 5, hanem 6 méterről használják az olvasótáblát. A tengerentúlon 20 lábról végzik a vizsgálatokat és hányados formájában fejezik ki az eredményt.

Mi az a 100 százalék?

A 100%-os látásélesség tehát az átlagos felbontóképességet, egy egészséges szem átlagos látásélességét jelenti. Az azonban, hogy milyen felbontással vagyunk képesek környezetünk érzékelésére, anatómiai és élettani adottságokból fakad. Vannak olyan emberek, akik 100%-nál élesebben képesek látni, mert több érzékelő receptorral rendelkeznek. Receptoraink számát nem vagyunk képesek növelni, a látásélesség azonban szerencsére más módon is javítható.

A 100%-ot látó emberi szem szaruhártya felszíne sem teljesen egyenletes. Nem olyan egyenetlen, mint azoké, akik valamilyen dioptriás szemüveget hordanak, de nem is teljesen sima. Vannak olyan emberek, akik azért látnak 100%-nál jobban, mert anatómiailag simább a szaruhártya felszínük. Ezért fordulhat elő az is, hogy a lézeres szemműtét után valakinek 120%, 150% vagy akár 200%-os lesz a látása. A lézer a dioptria korrekció során olyan sima szaruhártya felszínt alakít ki, ami az átlagnál jobb látást tesz lehetővé.

Hogy zajlik egy látásvizsgálat, amely során a látásélesség megállapítható?

A szemvizsgálat első lépése, hogy a szemész részletes kórképet állít fel a páciensről, azaz kikérdezi az esetleges betegségeiről, orvosi beavatkozásairól, rendszeresen szedett gyógyszerekről. Ezután műszeres vizsgálatok következnek, melyek teljesen fájdalommentesek. Egy alapos felmérés során a közeli és a távoli látást is megvizsgálják a táblaolvasás módszerével, melyet műszeres mérésekkel egészítenek ki.

Ha a távoli látás nem megfelelő, a probléma szemüveggel, kontaktlencsével, vagy akár lézeres látásjavító műtéttel is orvosolható. „Egészséges szemnél kétévente javasoljuk a szemészeti szűrővizsgálatot, rendszeres kontaktlencse-használóknak inkább évente. 50 év felett vagy ha van genetikai hajlam öröklődő szembetegségre, akkor szintén érdemes évente szakorvost felkeresni” – mondja Dr. Nagymihály Attila.

„A fejlett diagnosztikai eszközöknek köszönhetően a lézeres szemműtéttel azok a fénytörési hibák is javíthatók, amelyeket szemüveggel vagy a kontaktlencsével nem lehet jól korrigálni. A szemnek ugyanis nemcsak dioptria hibái vannak. A szaruhártyán találhatók apró egyenetlenségek, kisebb fénytörési hibák is, melyeket a speciális diagnosztikai eszközök fel tudnak térképezni, majd a lézer segítségével meg tudunk szüntetni. Nem ritka, hogy a lézerkezelést követően a páciens látásélessége sokkal jobb lesz, mint korábban szemüveggel vagy kontaktlencsével volt” – teszi hozzá a szemész szakorvos.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Fotó: Unsplash