Ecetes Valentin-nap: a visszautasítás briliáns módja

2020. február 09.
A viktoriánus korban mindenre volt egy remek módszer. Valentin-napra a nem kívánatos személyek visszautasítására is briliáns trükköt találtak ki: az ecetes Valentin-napot.

Évszázados szokás szerint Valentin-napon a visszautasítástól való félelem nélkül vallhattak szerelmet az addig távolról imádott személynek az emberek. A 19. században aztán kitalálták a tökéletes módját annak is, hogyan tehetik az ellenkezőjét is ezen a napon: a nemkívánatos udvarlókkal a vinegar valentine (ecetes Valentin) üzenetekkel tudatták, hogy nem kérnek a társaságukból.

A Smithonian Intézet gyűjtése szerint a viktoriánus korban terjedtek el igazán az ecetes Valentin-napi üzenetek, melyeket néha névtelenül küldtek el a visszautasított személynek, így tudatva vele az addig kimondatlan érzéseket a másik szégyenteljes tulajdonságai miatt. A parfümillatú Valentin-napi kártyákkal ellentétben ezeket valójában nem szagosították ecettel, ám a karikatúraszerű illusztrációk és gúnyos hangú versikék néha biztosan jobban  csípték a címzett orrát, mint az ecet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#vinegarvalentines

David Veloz (@cryingfromthegrave) által megosztott bejegyzés,


Dr. Annabella Pollen, a Brightoni Egyetem oktatója szerint az ecetes Valentin-napi képeslapok gyártása az 1840-es évektől az 1900-as évek elejéig volt a csúcson az Amerikai Egyesült Államokban és Angliában, és a történész szerint nem csak azért küldték őket, hogy elkergessenek egy nemkívánatos lovagot. “Küldték a szomszédnak, barátnak, férjnek és ellenségnek” – mondta Dr. Pollen. “Minden olyan embernek, akit túl csúnyának vagy kövérnek találtak, aki iszákos volt vagy mindenbe beleokoskodott. Tulajdonképpen minden emberek között előforduló konfliktushelyzetre volt egy megfelelő képeslap” – folytatta a történész.

Míg bizonyos kártyák olyan dolgokból űztek gúnyt, melyek nyilvánvaló tulajdonságok, mások a társadalmi normáktól való eltéréseket kritizálták, például amikor egy férfi foglalkozik a gyerekeivel vagy egy tanult nő nem törődik a külsejével. “Határozottan jó dolog, hogy kihalt ebben a formájában az a szokás, hogy embereknek névtelenül üzengessünk arról, miben kellene megváltozniuk. Sajnos az interneten más formában azonban virágzik tovább” – mondta a történész. Abból a szempontból viszont lehet, hogy lenne létjogosultsága, hogy a nemkívánatos, ám annál kitartóbb udvarlóknak legalább Valentin-napon erősebben üzenjünk: ideje feladni a meghódításunkat.

Forrás: Smithonian, Mental Floss
Fotó: Unsplash