A forró fürdő enyhíti a magányt

2020. február 14.
Télen sokkal kevesebbszer találkozunk a barátainkkal, mint a melegebb évszakokban, nem csoda, ha magányosabbnak érezzük magunkat az évnek ebben az időszakában. Egy friss kutatás bebizonyította, hogy valóban van összefüggés a hőmérséklet és az érzelmi állapotunk között. Ez a felfedezés pedig a magány enyhítésében is jó szolgálatot tehet.

A Flordiai Állami Egyetem és a New York Egyetem tudósai végeztek kutatást a hőmérséklet és az érzelmi állapotunk közötti összefüggés feltárására, illetve ennek a kapcsolatnak a bizonyítására, nevezetesen, hogy a hideg időben magányosabbnak érezzük magunkat.


A hőmérséklet és a magány közötti összefüggés vizsgálatához Adam Fay és Jon Marner kutatásvezetők 78 floridai és New York-i egyetemistát vontak be a tanulmányba. A résztvevőknek azt mondták, hogy takarókat vizsgálnak, amiről viszont nem tudhattak az alanyok, hogy néhány takaró rendelkezett enyhe fűtéssel, míg másoknál ezt nem kapcsolták be. Ezután számos kérdést feltettek a diákoknak azzal kapcsolatban, milyen érzés volt beburkolózni a plédekbe, illetve arról is megkérdezték őket, találkoznak-e barátaikkal, családtagjaikkal az elkövetkező napokban. A lényeges különbség az eddigi hasonló kutatásokhoz képest az volt, hogy most a környezeti hőmérsékletet is rögzítették a tudósok a vizsgálat alatt.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy amikor hidegebb volt a takaró és a külső hőmérséklet is, a résztvevők közül sokkal többen nyilatkoztak úgy, hogy találkoznak a közeljövőben valamelyik ismerősükkel. A kutatók megfigyelték, hogy a takaró fűtésének bekapcsolásával csökkent az igény a társas érintkezésre. Azok akiknek melegebb volt a paplanju, a külső hőmérséklettől függetlenül ritkábban nyilatkoztak úgy, hogy szükségét érzik valamelyik szerettükkel való találkozásnak.

“A hidegebb napokon a meleg érzete a bőrünkön csökkentheti a hideg által kiváltott magányosság érzetét. A hőmérséklet nagyban befolyásolja a társas érintkezéseink pszichológiáját, ez nem csak a laboratóriumi körülmények között van így” – mondta Adam Fay, a kutatás egyik vezetője.

Ez azt jelenti, hogy a hidegben magányosnak érezhetjük magunkat, és ha nincs senki, akit felhívhatnánk vagy egyik ismerősünk sem ér rá találkozni velünk, töltsünk egy meleg teát vagy kávét, vegyünk egy forró fürdőt, majd burkolózzunk meleg takaróba. Nem csak illúzió, hogy jobban érezzük magunkat tőle.

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash