A fiatalok mindenkinél magányosabbak

2018. október 07.
Az eddigi legnagyobb magányosságot vizsgáló kutatás szerint a fiatal korosztály érzi magát a leginkább elszigeteltnek.
Fotó: Unsplash.com

A University of Manchester, a Brunel University London és a University of Exeter közös kutatása összesen 55000 embert kérdezett arról, mennyire érzik magukat magányosnak, és talán megdöbbentő módon arra jutottak, a fiatal korosztály érzi magát a legpocsékabbul.

A 16-24 éves korcsoport 40 százaléka mondta, hogy nagyon gyakran érzi magát magányosnak, szemben a 65-74 éves korosztály 29 százalékával vagy a 75 felettiek 27 százalékával. Az eredményekből az látszik, hogy a sztereotípiákkal ellentétben már nem az idős korosztályt fenyegeti az elmagányosodás, hanem épp a fiatalokat, szakértők szerint azért, mert nagyon érzékeny, sok változást hozó időszakban vannak. A 16-24 éves kor az identitás változásának és az érzelemszabályozás elsajátításának fontos időszaka, ez pedig a kamaszok izoláltság-érzetéhez vezethet, de persze a közösségi média káros hatása is felmerült az okok között.

A kutatás az alábbi 5 szempontot határozta meg a magány jellemzőiként:

  • Az egyénnek nincs kivel beszélnie.
  • Úgy érzi, elszakadt a világtól.
  • Úgy érzi, kimarad a dolgokból.
  • Szomorú.
  • Úgy érzi, nem értik meg.

A kutatók rámutattak, hogy a kérdőívben való részvétel önkéntes volt, ezért elképzelhető, hogy eleve inkább olyanok vállalkoztak rá, akik magányosabbnak érzik magukat. A kutatásból az is kiderült, hogy a magány körül még mindig erős a stigma, ami miatt a nők hajlamosabbak a szégyenkezésre, mint a férfiak. Az idősebb korosztály jobban igyekszik leplezni a magányát, mint a fiatalok, pedig a szégyenérzet a kor előrehaladtával csökkeni látszik.