Nem mindig unalmas, ha újra és újra ugyanazt csináljuk

2020. február 17.
Századszor olvassuk el ugyanazt a könyvet vagy nézzük meg ugyanazt a filmet? Minden nap meghallgatjuk ugyanazt a zenét? Nem mindig van szükségünk új élményekre és ingerekre. Nagy ereje van annak is, ha valamit egynél többször is megtapasztalunk és átélünk. A tudomány azt is megfejtette, miért?

A pszichológia egyik legkevesebbet tanulmányozott rejtélye, hogy miért nem találjuk unalmasnak azokat a cselekvéseket, melyeket minden nap ugyanúgy elvégzünk. Ha van egy kedvenc cukrászdánk vagy kedvenc útvonalunk, vagy hússzor egymás után meghallgatjuk ugyanazt a dalt, úgy tűnhet, hogy pont ellene megyünk az élet hedonista, élménykereső alapelvének, mely szerint ha valamit már úgy ismerünk, mint a tenyerünket, többé már nem nyújt akkora örömet. Vagy mégis?


Ezt az élménykereső alapelvet arra alapozzák a tudósok, hogy az evolúció során arra programozódott az ember, hogy mindig az újdonságokat keresse, hiszen az új hely új lehetőségeket jelentett a táplálékszerzésre. A modern közgazdaságtan pedig teljesen magáévá tette ezt az elméletet, és tulajdonképpen ez vált a társadalmilag elfogadott normává. Azok az emberek pedig, akik szeretik az ismétlődő tapasztalásokat, tulajdonképpen társadalmi megvetésnek teszik ki magukat.

Nem azért élvezzük, mert már ismerjük
A Chicagói Egyetem kutatói Ed O’Brien vezetésével alaposabban megvizsgálták ezt a kérdést. A kutatásuk során a kísérleti alanyok új élményeket (mozifilm, múzeumlátogatás, videójáték) éltek át, majd megkérték őket, becsüljék meg, vajon másodszorra mennyire találnák élvezetesnek ugyanazt az élményt, míg mások ténylegesen meg is tették újra ugyanazt. A kísérlet eredményeként az emberek jobban élvezték a megismételt eseményt, mint azt előre gondolták. Ráadásul nemcsak azért, mert kényelmesen ellazulhattak az ismerős langyos vízben, hanem azért, mert új dolgokat fedeztek fel benne, amit első alkalommal még nem figyeltek meg. “Valamit egyszer megtenni felfokozott élmény lehet, ám minden egyes újabb ismétlődéskor újabb és újabb apróságokat vehetünk észre, melyek miatt ugyanúgy élvezhetjük ugyanazt az eseményt” – magyarázta a kutatás vezetője.



Az unalom a figyelem hiánya
Ha ezt a nézőpontot átültetjük a mindennapi életünkbe, megérthetjük, hogy mire gondolt Sam Harris író, mikor azt mondta, hogy “az unalom csupán a figyelem hiánya”. Mindig van több dolog, amire felfigyelhetünk az élményekben, és csak akkor kezdünk unatkozni, ha nem vagyunk elég türelmesek vagy figyelmesek ahhoz, hogy felfedezzük az újdonságokat, akár hányadszor is megyünk végig ugyanazon az úton.

Forrás: The Guardian, Psychology Today
Fotó: Unsplash