Niksen: a hollandok válasza a lagomra

2019. szeptember 16.
Ha már nem is emlékszünk rá, mikor álmodoztunk céltalanul vagy csak bámultunk ki az ablakon hosszú percekig, új filozófiára van szükségünk az őszre. A niksen a hollandok válasza a lagomra. Koncepciója végtelenül egyszerű: kapcsoljuk le az elménket, és ne csináljunk semmit. Nem is olyan könnyű, mint gondolnánk.

A dán hygge és a svéd lagom után újabb skandináv életfilozófia indult hódító útjára. A niksen alapötlete, hogy ne csináljunk semmit, egy regenerációval foglalkozó kutatásból ered. A semmittevés kiegyensúlyozza életünkben a munkahelyi stresszt, és feltölti az energiatartalékainkat. Hagyja megpihenni az elmét és leülepedni a gondolatokat.

A niksen nem hygge
Ha a népszerű svéd életszemlélet holland változatát keressük, nem a niksen való nekünk. Hollandiában a gezelligheid az, ami megfelel a hyggének: ösztönöz rá, hogy minél több időt töltsünk odakint, a szeretteinkkel, és élvezzük a természet csodáit. A niksen ennél lényegesen egyszerűbb. Tényleg annyiból áll, hogy ne csináljunk semmit. A maximális aktivitás benne az érzeteink megfigyelése vagy a zene bekapcsolása. Nem a produktivitás a célja, vagy hogy elérjünk valamit. Sokaknak pont ez a nehéz benne. “Ha nincs tervünk, és csak úgy vagyunk, egyből az unalom ugrik be az emberek nagyrészének” – mondta Doreen Dodge-Magee pszichológus. A niksen filozófiájához még a meditáció is túl aktív és produktív tevékenység, ehelyett tényleg csak hagynunk kell céltalanul kalandozni az elménket.


Leépíti a kiégést
A niksen egy lassabb életmód irányába segíthet minket, ahol időt adunk magunknak a teljesen céltalan relaxációra. Ez a korlátok, szabályok és előírások nélküli lazítás hatékonyan segít a stressz és a kiégés leküzdésében. “Erősen hiszek a niksen üzenetében: az embereknek több üresjáratot kellene megengedniük maguknak, amikor csak lazítanak, unatkoznak és alszanak” – mondta Carolien Hamming életmódtanácsadó, egy stressz és kiégés ellen harcoló alapítvány önkéntese.

A semmittevés megágyaz a kreativitásnak
A korábbi népszerű életfilozófiákkal ellentétben a niksennek nincs nagy követőtábora Hollandiában. Szülőhazájában ugyanis úgy tartják, a semmittevés egyenlő a lustasággal. A niksen szó is ezt jelenti, semmit sem csinálni semmire sem jó. Pedig a semmittevés nagyon is lehet eredményes és megteremtheti a teret az agynak, hogy hatékonyabban oldjon meg problémákat és kibontakozhasson a kreativitása.
Ahelyett, hogy belefáradna a külvilágból érkező végtelen ingerekbe, az elme esélyt kap arra, hogy új ötletei szülessenek a csendben. A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált tanulmány is ezt támasztja alá. Eszerint ha hagyjuk az elménket szabadon gondolkodni, sokkal hatékonyabbá válik a döntéshozatal.

Hogyan ültessük át a gyakorlatba?
A niksen remekül beilleszthető a napi rutinunkba, bár először sokkoló lehet a hirtelen váltás az őrült mindennapi pörgés és a semmittevés között. Kezdetnek az is megteszi, ha csak kimegyünk sétálni egyet, vagy leülünk írni egy levelet. Bár ezek hivatalosan aktivitások, ám első lépésnek a semmittevés felé tökéletesek. Második lépésként gondoljuk végig, melyek azok a helyek, helyzetek, ahol anélkül lazíthatunk, hogy bármit csinálnánk. Például a zuhanyzás vagy a gyerekek esti altatása tökéletes alakalom arra, hogy hagyjuk szabadon vándorolni gondolatainkat, és kreatív energiával töltődni elménket.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash