Mit égessünk a paraffingyertya helyett?

2020. március 04.
Ugyan a paraffinból készülő (vagyis a petróleumalapú) gyertya olcsó és könnyen önthető, környezetbarátnak egyáltalán nem mondható. Mutatunk néhány zöldebb megoldást, ha nem szeretnél lemondani a hangulatvilágításról.

Közel 5000 éve élvezhetjük a gyertyák hangulatos fényét, amellyel egy kicsit bevihetjük az otthonunkba is a tábortüzek jóleső melegét. A történelem során késztették állati zsírokból, például bálna- vagy halolajból, majd a 19. század környékén megérkezett a petróleumalapú fényforrás, amely forradalmasította a gyertyákat.

Ugyan olcsó és könnyen önthető a paraffin, azaz a petróleumalapú gyertya, de környezetbarátnak egyáltalán nem mondható. Persze messze nem olyan mértékű szennyezés ez, mint például az irdatlan mennyiségű karácsonyi kivilágítás, de a South Carolina State University egy kutatása bebizonyította, hogy azért érdemes foglalkoznunk a problémával ökológiai szempontból is: vizsgálatuk alapján egy folyamatosan gyertyákat égető templom légszennyezésének mértéke magasabb, mint a mellette lévő főút légszennyezése.

Természetesen e mellett az emberekre káros égéstermékkel is számolnunk kell, egy gyertya füstjének belélegzése olyan, mintha beszívnánk a mellettünk dohányzó ember füstjét. Ha illatosított gyertyáról van szó, akkor pedig még több káros anyag kerül a levegőbe az égéskor. Kutatások azt is kimutatták, hogy a rendszeres gyertyahasználat allergiák, tüdőbetegségek kiváltója is lehet.

Emiatt azonban nem feltétlenül kell lemondanunk a gyertyafényről, hiszen létezik tudatosabb megoldás is. A mostanság divatos szójaalapú gyertyák hatalmas előnye, hogy a szója előállítása sokkal kevésbé környezetkárosító folyamat, mint például a hírhedt pálmaolajé. Ráadásul az égésterméke nem egészségkárosító a paraffingyertyákkal szemben.

Kevésbé közismert, de léteznek kókusz– és repceolajalapú gyertyaalternatívák is, amelyek a szójagyertyánál is egészségesebb és környezettudatosabb opciók, mert kevesebb környezeti teherrel jár a kitermelésük, és valószínűleg kevesebb mesterséges anyaggal kezelik a kókusz- és repceföldeket, mint a szójaföldeket, így tisztább gyertyát is tudnak készíteni belőlük. Ha a repcegyertyát választjuk, akkor még a világot sem kell bejárnia ahhoz, hogy az otthonunkban landoljon.

Emellett elterjedt még a 100 százalékban lebomló méhviaszgyertya is, amely a szója-, kókusz- és repcegyertyákkal ellentétben természetes módon intenzív illatú is, nem csak kellemes, meleg látványt nyújtó dekorelem. Azonban a méhviaszból készült gyertyák előállításánál sokkal több idő- és nyersanyagigénnyel kell számolni, mint a többi növényi olajos termékeknél, és a vegánok számára sem jelent alternatívát.


Reba Candles Tiszta lélegzet aromaterápiás illatgyertya kókusz- és repceolajból, 3950 Ft

HOPE jótékonysági repceviaszgyertya, 5990 Ft 

P.F.Candle: Teakwood & Tobacco – szója illatgyertya, 8200 Ft

Andyourstories Tuscan Leather csomagolásmentes szójagyertya-tömb, 1490 Ft

Greenway Design Coffeeholic XL-es szójagyertya, 8750 Ft

Milkhouse Candle Co. Creamery White Driftwood and Coconut méhviaszos szójagyertya, 4850 Ft

OSKIA masszázsgyertya szója-, kókusz- és méhviasz keverékéből, 46 £

KNOTandLiving kókuszgyertya cseresznyefa kanóccal 22 €

Bukki Candles repceviasz tömbgyertya, 2990 Ft