Ezekkel a trükkökkel hosszabbíthatjuk meg a telefonunk élettartamát

2020. február 18.
A környezettudatosságnak egy masszív szelete az, hogy a már meglévő tárgyainkra fokozottan ügyelünk, ha pedig megsérül vagy elromlik, akkor először megpróbáljuk megjavítani, és csak azután vásárolunk új vagy használt eszközt. Az okostelefonok gyártása hírhedten embertelen és környezetkárosító folyamat, így különösen fontos, hogy megpróbáljuk védeni a mobilunkat, és meghosszabbítani a telefonváltások közötti időszakot.

Ciánszennyezés, gyermekmunka, gorillák élőhelyének kivágása: csak néhány borzasztó faktor, amelyről alig tudunk, de bizony a mobiltelefon-gyártáshoz kapcsolódik. A Fenntarthatóság Felé Egyesület kutatása szerint egy új telefon vásárlásának az ökolábnyoma akkora, mint a meglévő telefon tízéves használatáé. Arról nem is beszélve, hogy az elektronikai hulladék kezelése is nagy energiaigényű és veszélyes folyamat. Mivel a telefonoknak körülbelül 20%-át hasznosítják ma újra – és az újrahasznosítás során is szembe kell néznünk a veszélyes anyagok kezelése közben keletkezett károkkal –, rengeteg újra nem használt veszélyes hulladék keletkezik az eldobott telefonok után.

1. A megfelelő töltés

Az egyik leggyakoribb probléma, amiért nagyon hamar lecserélődnek a telefonok, hogy egyre gyakrabban kell tölteni őket. Annak érdekében, hogy minél tovább húzza a telefonunk, érdemes betartanunk a telefontöltés alapszabályait: ne tegyük fel este egész éjszakára tölteni a mobilunkat, ha feltöltődött, húzzuk ki, és ne töltsük csak néhány perc, néhány extra százalék erejéig!

2. Töltsünk ritkábban!

Egy okostelefonban körülbelül 400 töltéskör után (azaz 400 darab 0%-ról 100%-ra töltés után) 20%-kal gyorsabban kezd el lemerülni. Így érdemes tudatosan lecsökkentenünk a céltalan böngészéssel töltött perceket, vegyük le, vagy kapcsoljuk automatikusra a képernyő világítását, válasszunk sötét hátteret, és állítsuk be, hogy gyorsan feketedjen el a képernyő a telefon letétele után. Érdemes még leállítani az értesítéseket is, konstans beállítani az energiatakarékos módot, vagy letörölni azokat az applikációkat, kikapcsolni azokat a funkciókat, amelyek sok energiát igényelnek – ilyen például a helymeghatározás, a bluetooth és a wifi.

2. Kerüljük az extremitásokat!

Sem a nagyon hideg, sem a nagyon meleg nem tesz jót a telefonunknak. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk az autóban, ne tegyünk magunk mellé, ha napozunk vagy szaunázunk, és ne hagyjuk kint a téli mínuszokban.

3. Óvjuk kívülről is!

Nem érdemes a kijelzővédő fóliákon, minőségi, masszív telefontokokon spórolni, hiszen esetenként a telefonunk életébe is kerülhet egy-egy fizikai sérülés. Természetesen az sem ökotudatos, ha túl sok műanyag telefontokot cserélgetünk, elég egyetlen bombabiztos tok, amely hosszú éveken keresztül is védelmezheti a mobilunkat.

4. Mondjunk nemet a szoftverfrissítésre!

Nem csak városi legenda, hogy a telefonok a szoftverfrissítések során egyre csak gyengülnek azért, hogy rövid időn belül új telefont vásároljunk – ezzel is pörgetve a telefonpiacot. Szakértők szerint két szoftverfrissítés még beleférhet, annál többet azonban nem érdemes engedélyeznünk.

5. Néha kapcsoljuk ki!

Gondoljunk csak bele: a laptopot és a tabletet is kikapcsoljuk használat után, a telefonunkat azonban csak akkor látjuk kikapcsolva, ha véletlenül lemerül. Mivel ezeknek a kütyüknek a működési mechanikája sokban hasonló, nem nehéz kitalálni, hogy bizony a telefonunknak is szüksége lenne a ki- és bekapcsolásra. Már az is nagyon jó, ha hetente egyszer néhány percre tudatosan kikapcsoljuk a mobilunkat élethosszabbítás céljából.

+1 Kerüljük a vírusokat!

Nemcsak a számítógépeken, de a telefonunkon is lehetnek vírusok. Ha egy-egy alkalmazás letöltése után úgy tűnik, furcsán viselkedik a mobilunk, akkor sajnos már nincs más lehetőség, csak az alaphelyzetbe állítás – tehát mindig gondoljuk végig, hogy gyanúsnak tűnik-e az applikáció, amit letölteni készülünk. A kommentszekció ilyenkor kivételesen nagyon hasznos is tud lenni!

Még több ÖKO cikkért kattints IDE!