10 egyszerű lépésben a környezettudatos háztartásért

2020. február 28.
Csúf igazság című cikkünkben körüljártuk, hogy a trendi clean eating és clean living életmód milyen társadalmi, gazdasági és ökológiai következményekkel is jár. A tudatosabb, etikusabb életvitel szerencsére szépen lassan nem csak kevesek úri hóbortjának számít, sokkal inkább a tömegek erkölcsi kötelességének. A márciusi lapszámunk ökoanyagának kiegészítéseként 10 hasznos tippet hozunk, amelyekkel könnyebb lehet a tudatos háztartásra való törekvésünk.

 

  1. Válasszuk a helyit!

A felkapott superfoodok és vegán ételek között számtalan egzotikus élelmiszerrel találkozhatunk, amelyek gyakorlatilag körbeutazzák a Földet mielőtt a tányérunkon landolnának – az egészségtelen tartósítási módszerekről nem is szólva. Válasszuk helyettük inkább a helyi termelőket és terményeiket, így nemcsak ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük, de tisztában leszünk az elfogyasztott ételünk eredetével és útjával is.

  1. Együnk szezonálisan!

Amíg eleink az általuk megtermelt zöldségektől és gyümölcsöktől függtek, teljesen természetes volt, hogy épp azt fogyasztották, ami szezonálisan termett. A legtöbb vitamin és tápanyag ezekben az ételekben van, nem mellesleg a helyi termelőket is támogathatjuk a vásárlásunkkal. Kora tavasztól az első fagyokig végigehetjük a piacok, kofák kínálatát, ha pedig igazán bátrak és elkötelezettek vagyunk, egyre több közösségi kert nyílik a nagyvárosokban is, csatlakozzunk valamelyikhez – a magunknak megtermelt ételnél nincs varázslatosabb!

  1. Étkezzünk egészségesen!

Ha az első két pontot követjük, nagy valószínűséggel minimálisra tudjuk csökkenteni a kész- és félkész ételek, feldolgozott élelmiszerek arányát a táplálkozásunkban – és egyre több helyen tudunk már csomagolásmentesen is konyhai alapanyagokhoz jutni. Ez ugyan lehet, hogy több tervezést és előkészítést igényel, de az egészségünk – és persze a környezet – megóvása megér ennyit.

  1. Főzzünk otthon!

Ha betartjuk az előző pontokat, a piacról és a csomagolásmentes boltból hazavándorolt árut el is kell készíteni. Ezzel nemcsak pénzt spórolhatunk meg, de az énidő és a self love fogalmát is új szintre emelhetjük. Munkanapokon a kollégáinkkal felváltva is főzhetünk, így még kényelmesebb, változatosabb és izgalmasabb lesz az ebédkínálat.

  1. Ne pazaroljunk!

Csak annyit vásároljunk meg, amennyit ténylegesen el is fogyasztunk. Ami nem fogy el, vigyük be a kollégáknak, dolgozzuk fel, rakjuk a mélyhűtőbe. A maradékok utóéletének egyik kiváló alternatívája a fermentálás és a befőzés – így nemcsak megmentjük a maradékot, de újabb egészséges, valódi ételekhez is juthatunk például a téli napokon. Előnye még az általunk eltett üvegeknek, hogy pontosan tudjuk azt is, mi van bennük.

  1. Fedezzünk fel új ízeket!

Ismerkedjünk meg az elfeledett zöldségekkel és gyümölcsökkel, a csak erre a régióra jellemző fűszerekkel, elkészítési módokkal! A jól bevált rizs, krumpli és quinoa szentháromsága helyett válasszunk gyakrabban csicsókát, hajdinát, kölest, banán helyett pedig almát és körtét.

  1. Tartsunk húsmentes napot!

Nem mindenki szeretne lemondani a húsról – de a heti egy húsmentes nap talán még a legnagyobb húsfanatikusoknak is betartható. Ezzel nemcsak az emésztésünk dolgát könnyítjük meg egy kicsit, de hozzájárulunk a Föld vízkészletének megőrzéséhez is.

  1. Gondolkodjunk, mielőtt vásárolunk!

Alaposan gondoljuk végig, mielőtt megveszünk valamit – pláne, ha élvezeti, egyszer használatos termékről van szó. A legtöbbször a vásárlásainkkal csak egy pici boldogságot szeretnénk csempészni a stresszes, túlhajszolt mindennapjainkba – de mennyivel nagyobb boldogság ennél az érzés, hogy ma sem hagytuk cserben a Földet és a jövőnket! Sportoljunk, meditáljunk, találjunk más boldogságforrásokat, ne a vásárlás legyen az egyetlen megoldás a szívünk bánatára.

  1. Legyünk türelmesek!

Ne akarjunk mindenen azonnal változtatni, mert akkor gyorsan kudarcba fulladhat a háztartásunk zöldítése. Osszuk be inkább, hogy mikor mit szeretnénk kipróbálni, először jöjjenek a könnyebb változtatások, aztán ha már biztonságosan érezzük magunkat, jöhet egy radikálisabb lépés is. A sikerélmény, a baráti „összekacsintások”, közös vállalások még ösztönzőbbek lehetnek.

  1. Osszuk meg a tudást!

Az erőszakos térítés hosszú távon nem járható út – a példamutató életvitel, a szelíd rávezetés sokkal célravezetőbb. Adjunk tanácsot, menjünk el a barátainkkal vásárolni, mutassuk meg, hogy mi hogyan csináljuk, osszuk meg az általunk értékesnek tartott cikkeket a témában – de mindezt csak akkor, ha a másik fél is nyitott rá.

Fotó: Getty Images