Városban, zöldben: ezerarcú szószok, lekvárok, csatnik

2020. március 02.
Talán főzés és étkezés szempontjából az egyik leginkább ingerszegény időszak a tél vége. Persze ilyenkor is tele vannak a zöldséges polcok áruval, de azok nagyobb része nem szezonálisan termett, hanem külföldről, más éghajlatról származik.

A burgonya-káposzta-tök kombót és a bab, sárgaborsó, illetve rizs táborát persze kiegészíthetjük batátával, kelbimbóval, csicsókával, céklával, de a kreativitásunkon egyre több múlik. A nyár termése szerencsére több kistermelőnél az üvegekbe kerül, így lekvárok, szószok, csatnik formájában ilyenkor is rendelkezésünkre állnak, és isteni ízükkel változatos ételek készíthetők tél végén is.

De miért is örülünk ennyire nekik?
Következzen egy kis lekvár-, mártás- és csatni kisokos:

A hagyományosan készült lekvárok sokszor a legidőigényesebbek, ezek akár 24 órányi főzést is igényelnek. Ekkor a héjból fő ki a pektin, ami hosszú főzési idő alatt „megkocsonyásítja” a lekvárt. Jó évjáratban sokszor hozzáadott cukortól mentesen készülnek, de ha túl savanyú a gyümölcs, akkor van, hogy cukor is kerül ezekbe az üvegekbe.

A mártások esetében a termelőnek ismerni kell a fűszerek együttes hatását is. Bár elkészítése szinte ugyanúgy történik, mint a lekvároknak, a különbség az, hogy általában zöldségből készülnek. Fontos, hogy bizonyos zöldségeket nem szabad összefőzni. Sok lecsó azért romlik meg tartósítószer nélkül, mert a hagyma lúgos kémhatású, és hamarabb erjedésnek indul, mint a paprika. Ugyanígy vigyázni kell a sárgarépával és a cukkinivel is, de sokak kedvence, a bab is tud meglepetéseket okozni, ha nincs jól kialakítva a termék receptje.

A másik meghatározó dolog a fűszerezés, hiszen a mártásoknál a cél az, hogy sokrétűen felhasználhatók lehessenek. A Gourmet & Delicious manufaktúra például 213 fajta zöldséggel, gyümölccsel, citrusfélével és fűszernövénnyel dolgozik: olasz mártásuk titka, hogy pillanatok alatt átalakítható a bolognai milánói mártássá, lasagne-töltelékké vagy éppen pizzakencévé.

A csatni készítése az egyik legbonyolultabb művelet. Sok kísérletezés eredménye a tökéletes formula, mert a savasság, az édesség és a fűszerezés harmóniája adja a csatnik különleges ízét, amely jól összepárosítható édes és sós, lágy és zsíros ételekkel is.

Ezt mát olvastad?

A tunki-tunki adalékmentes vegán termékeinek tartósítása például kíméletes hőkezeléssel történik úgy, hogy a termék beltartalmi értékei megmaradjanak. Ezért felnyitás után el is kell őket fogyasztani. Mondjuk nem nehéz, hiszen akár pirítóson, akár vizet hozzáadva levesként, tésztával, rizzsel vagy zöldségekhez köretként, tortillachipsszel, netán zöldséghasábokkal nasiként is fogyasztható. Ha minőségi, magyar tunkolós termékekre vágyunk, akkor nézzünk szét még a petramondta, a Szorgos Gazda, a DuNatura Vendégház, a Katyvasz vagy a Polcz márkák polcain is!

Fotó: Bodnár Zsófia, Unsplash/Viktor Forgacs

A Városban zöldben sorozat korábbi részeiért kattints IDE!