Megváltozott munkaképességű személyek segítségével készülnek a minimalista kerámiaállatok

2020. március 05.
Bloggerünk, PandArte ezúttal is egy különleges – ráadásul nagyon fontos – hazai projektet mutat be nektek: ismerjétek meg a Misija Designt!

Miket készítetek Misija Design név alatt?

Elsősorban kerámia és beton állatfigurákat. Ezen belül állandóan újítunk, változik a kollekció. A régi kedvenceket ideiglenesen, vagy végleg nyugdíjazzuk, hogy újak jöhessenek a helyükre.

Időnként bevonunk más művészeket is, most például Tomay Kata iparművésszel van egy közös projektünk: egyedi mázakat kísérletez ki nekünk az új madárfigurákhoz. De üveg- és textilkollekciónk is volt, előbbihez Farkas Vajk üvegművészt (aki civilben a férjem), az utóbbihoz pedig Hellenbach Gabi textilművészt kértük fel segítségül. Szeretem ezeket a kalandokat – kihívás, újdonság, játék – ettől izgalmas a munkánk. Még ha nem is lesz mindből termék, jó dolgok születnek, friss színt visz a palettánkra.

misija_cica_osszefogas.jpg

misija_csacsi_cica_osszefogas.jpg

 

Hogyan és mikor indultatok, mi változott azóta, milyen fejlődési pontokon mentetek keresztül?

Az ötlet már azelőtt megvolt, hogy a Misija Designként színre léptünk. Először csak a magam kedvére, és ajándékba faragtam faállatkákat. Úgy mondanám, hogy játék és kikapcsolódás volt a szobrászat és az akkori állásom mellett. Aztán felmondtam a munkahelyemen, és ekkor már kezdtem komolyabban venni a hobbimat.

Jókor jött a Segítő Vásárlás felhívása 2014-ben: dizájnereket kerestek szociális műhelyekkel való együttműködésre. Na, gondoltam, én ugyan „csak” szobrász vagyok, nem tanultam tervezést, de ez annyira jó ötlet, hogy meg kell néznem. Aztán ha lesz valami, akkor szuper, ha nem, akkor is láttam valami fantasztikus dolgot megszületni. Hát, lett valami…

Ez talán az eddigi legnagyobb fordulópont. Amikor elkezdtem együtt dolgozni az Összefogással, majd rá két évre a Palota-15-tel, akkor hirtelen elkezdtünk látszani. Jöttek a pozitív visszajelzések, a szakmai sikerek, és egyre több galériás megkeresés. Ez egyedül nem ment volna.

Tehát a márka kitalálója és tervezője én vagyok: Farkas-Pap Éva, a kivitelező műhelyek pedig a csömöri Összefogás az Egyenlő Esélyekért és a budapesti székhelyű Palota-15 Nonprofit Kft. A csömöriek a kerámiákért felelnek, a palotások pedig a betonfigurákat öntik. Fontosnak tartom, hogy megváltozott munkaképességű szakemberekkel dolgozunk együtt, és hogy ez így létrejött és működni tud, abban a Segítő Vásárlás programnak meghatározó szerepe van.

Olvastad már?

Most melyek a fő irányvonalaitok?

Nagyon szeretem ennek a munkának a rugalmas kereteit. Mostanra kialakultak a stabil pontok, így megengedhetjük magunknak a kísérletezést. A bázis a két gyártóműhely, a beton- és a kerámiafigurák, és azok a galériák, akikkel már régóta együtt dolgozunk. Ez valószínűleg a jövőben sem fog változni.

A Segítő Vásárlással is egyre több közös projektünk van, díjtárgyak, termékfejlesztés; ez ugyan nem feltétlenül Misija márkanév alatt fut, de ugyanazon szakemberek bevonásával, akikkel amúgy is dolgozunk. Mostanra az is kialakult, hogy ha új Misija-ötletem van, már eleve a Segítő Vásárlást keresem meg, hogy kivitelezőt ajánljanak.

Egyre izgalmasabb felkérések érkeznek, magyar és nemzetközi vásárokon, szakmai megmérettetéseken való részvételre, és hát fel kell nőnünk a feladathoz. Ehhez mindenképp kell egy társ, akinek ebben az enyémnél nagyobb rutinja van, ezen is dolgozunk most.

 

Mik a nagy kedvencek?

Macska, elefánt és madarak – bármilyen anyagból. Megdönthetetlen hármas! Színből már nehezebben tudnék egyet, vagy akár hármat kiemelni. A türkizes árnyalatok általában népszerűek, de ez az adott galériától is függ, és persze a környezettől, ahova kerül majd. Valahol a matt, máshol a fényesebb színek mennek, de ugyanez elmondható az élénkebb vagy a natúr árnyalatokról is.

Meghatározó az is, hogy jórészt ajándékba szánják, ezt tükrözi szerintem, hogy milyen karaktert választanak. Az elefánt és a madár ilyen szempontból univerzális, de egy csacsi már megosztó lehet. Bár van, aki éppen azt keresi, egy görög megrendelő például már régóta ostromol, hogy neki „big donkey” kellene, ráadásul betonból. Ez valószínűleg nem mostanában fog megvalósulni, de valahol azért foglalkoztat a kihívás.

misija_osszefogas_cica.jpg

osszefogas_sv_madar_5.jpg

misija_bika-malac_osszefogas.jpg

Milyen technikával és hol készülnek, illetve miből?

Hú, ez nagy téma, szívesen beszélek róla! Röviden: kerámiamasszából vagy betonból öntjük a tárgyakat. Ez így roppant egyszerűen hangzik, de kevesen tudják, hogy ez valójában mit takar. Már az öntőforma elkészítése is összetett feladat, és akkor még nem beszélhetünk termékről, ez „csak” egy segédeszköz a gyártásról. Végig kézműves technológiával dolgozunk, ez egy többlépcsős folyamat, mindenkinek megvan a maga feladata az öntéstől a cizelláláson át a csomagolásig.

Kerámia esetén például kétszer égetünk: az első az úgynevezett zsengélés, és ezt követően égetjük rá a mázat. A betonnál más a helyzet, ott az a nehézség, hogy grammra ki kell számolni az összetevőket, hisz a mi alapanyagunk sokkal jobb minőségű, speciális keverék, alapvetően más, mint amit az építőiparból ismerünk. Bár meg kell jegyeznem, fejlődik az ágazat, és sokat tanulunk is az ottani tapasztalatokból.

Hol lehet megtalálni vagy megrendelni a termékeiteket?

A legnagyobb választék a Misija webshopban van, itt igyekszünk minden aktuális darabból készletet tartani. Budapesten több galériában (többek között: Magma, MONO, Magma+), és néhány vidéki városban is megtalálhatók vagyunk.

misija_betonkecske_palota-15.jpg

Most mik a közeljövőbeli terveitek tavaszra?

Folytatjuk a kísérletezést a magastüzű mázakkal. Tomay Katát már említettem, ő üvegművész, ugyanakkor elképesztő tudása és tapasztalata gyűlt össze a kerámiáról is. Balatonalmádiban van egy remek műhelye, ahol minden adott ehhez a technológiához. Kata ráadásul jó barátom, nagyon szeretek vele együtt dolgozni.

Úgy tűnik, hogy most tavasszal a fafigurák is fókuszba kerülnek. Régi szerelem ez, tulajdonképpen az origó, hisz egy facicával indult az egész történet. Sose tudtuk szériában gyártani, és ez jó ideig zavart, főleg, hogy folyamatos igény mutatkozott rá. A fellelhető néhány fafigura ritkaság, összesen sincs egy tucat. Mostanra elengedtem a sorozatgyártás tervét, vagy talán pontosabb, ha azt mondjuk, elválasztottam a kettőt. Ha lesz egyszer széria (remélem!), akkor ahhoz át kell tervezni a tárgyakat.

A meglévő vonalat viszont továbbvinném, mégpedig úgy, ahogy eredetileg is készült: saját kezűleg, kézzel faragva. Szeretek a műhelyben dolgozni, nem csak a számítógép előtt. Korábban minden Misija figurának volt egy fa prototípusa, de ezeket nem eladásra készítettem, inkább megtartottam vagy elajándékoztam. Ami így meg tud születni, az nem egy kereskedelmi mennyiség, viszont több annál, ami elfér nálunk a polcon. Ezért inkább bekerülnek a webshop kínálatába, esetleg popup-jellegű alkalmakon lehet majd velük találkozni. Így biztosan jó helyre kerülnek majd!

PandArte

Olvass tovább!