Tippek a tökéletes díszpárna kiválasztásához

2020. március 07.
Egy lakás otthonossága sok mindentől függ: az egyedi dekorációs tárgyaktól, a látványos lakástextíliáktól és egyéb különleges kiegészítőktől, amelyek a benne lakók egyéniségéről is árulkodnak. Ilyenek lehetnek a párnák is, amelyek megvásárláskor számos dologra érdemes odafigyelni az ár és a praktikum mellett.

Hogyan válasszunk párnát kikapcsolódáshoz, vagy a nappaliba a kanapéhoz?

Ha párnákról van szó, a legtöbbször a hálószobához és az alváshoz kapcsoljuk őket, de a különböző méretű és színű változatok stílusos kiegészítői lehetnek más helyiségeknek is–  úgy, mint például a hálószoba, a nappali, vagy az irodában is feldobhatják a hangulatot. A kérdés csak az, hogy mi alapján válasszuk ki a párnákat? Ez már a fantáziánkon is múlik, és annak a helyiségnek a berendezésétől is függ, amelyben használni fogjuk őket.
Választhatunk ovális, téglalap, vagy négyzet alakút, kerek formájút, de vannak teljesen szabálytalan változatok is rendhagyó anyagokkal, amelyek manapság nagyon népszerűek. A klasszikus vagy négyzet alakú párnák valamilyen izgalmas dekorációval nagyon jól mutatnak a kanapén. A különböző nyomatok is nagyon elegánsak, de a geometriai minták is visszatértek a divatba, sőt még még a pöttyös változatok is közkedveltek. A virágminták fabútorokkal és kiegészítőkkel kombinálva igazán eredeti hatást biztosítanak, amelyek a rusztikus stílusú enteriőrökben élnek a legjobban. A modernebb lakásokba inkább monokróm díszpárnákat válasszunk.

Milyen lehetőségek vannak a párna méretei szempontjából?

A díszpárnáknak számos formájával találkozhatunk a piacon: a klasszikus kör vagy négyzet alakútól kezdve a különböző rendhagyó formákig. A különbség közöttük természetesen az árban és a kiszerelésben mérhető, vagyis hogy különálló darabot vagy komplett szettet vásárolunk. A leggyakoribb hiba a párnák kiválasztásakor, hogy nem megfelelő méretű huzatot választunk. A nem pihenésre tervezett párnák esetében figyelmen kívül hagyható a bélés alapanyaga, vagyis nem kell drága tollakat, gyapjúkat vagy műszálakat vásárolni. Elég, ha könnyű, habszerű anyagból készül a díszpárna, így az ára is sokkal kedvezőbb és jobban kitölti a huzatot. Legalábbis újonnan biztos. Ha a párnát televíziónézés vagy olvasás közben akarjuk használni a fejünk alátámasztására, akkor vegyük figyelembe, hogy akkor is kényelmesnek kell lennie, ha elalszunk. A ráolvadt szennyeződéseket nem túl könnyű tisztítani, ezért tanácsos külön huzatot venni a díszpárnákra, amit bármikor leszedhetünk.

Hogyan válasszunk párnahuzatot?

Mit vegyünk figyelembe, ha gyerekek vagy háziállatok is vannak a lakásban, vagy ha problémáink vannak a gerincünkkel és a nyakunkkal? A legfontosabb, hogy megfelelően ki legyen támasztva a nyakunk. Válasszunk hipoallergén anyagú huzatot, azzal nem árthatunk. Nagyanyáink még tollpárnákat használtak, de ma már az ilyen töltőanyagtól eltekintünk, mert csak ritkán találhatók meg az online boltokban. A többfunkciós párnák már egy teljesen más iparághoz tartoznak. Ilyen a kettő az egyben funkciójú orvosi párna, vagy a tapadókorong egy szabványos párnához. Ezek a párnák amellett, hogy nagyon különlegesen néznek ki az extra dekorációval, még a belsejük is hajdinaszemekkel vagy gyógynövényekkel van megtöltve, így ha ezeket választjuk, már eleve sokat tettünk az egészségünkért. A legismertebb gyógynövények nyugtatnak és kellemes közérzetet biztosítanak. De kipróbálhatjuk a stresszoldó vagy az ún. hideg párnákat is.

Ezt már láttad?

Fotó: Bonami