Így válaszd ki a tökéletes matracot!

2020. március 01.
Nem túlzás azt állítani, hogy sokszor az egész napunkat meghatározhatja, hogy mennyire tudtuk kipihenni magunkat éjszaka. Mindez, vagyis az alvás minősége nem csak az ágyneműhuzat minőségén múlik. Válasszunk a testalkatunknak megfelelő, kényelmes matracot. Következzen néhány tanács, hogy mire figyeljünk oda!

A hatéves gyerekeknek már közepes méretű és kemény matracra van szükségük

Mivel ebben a korban a gyerekeknek már fejlett testük van, így az izom- és csontszerkezetük is kellő támogatást igényel alvás közben. Egy 3-7 fokozatú keménységi skálán válasszunk nekik 5-ös, vagy annál keményebb matracot. Nem ajánlott memóriahabos matracot venni a kisebbeknek, de ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor legfeljebb két centiméter vastag legyen. A szakértők szerint az a jó, ha a gyerek soha nem esik az ágy közepébe. Vásárláskor vegyük figyelembe az egészségügyi bizonyítványokat és a légáteresztő képességet is: a rugós matracok és nyílt, cellás felépítésű, jó minőségű habmatracok jól tudnak lélegezni; az olcsóbb minőségű és latexmatracok nem rendelkeznek ilyen tulajdonsággal.

A könnyű embereknek, különösen a nőknek, puha matracot érdemes választaniuk

Mivel a nők kisméretűek és könnyűek, a nehezebb matracok nem tudnak idomulni a testükhöz azokon a területeken, ahol a válluk és a csípőjük helyezkedik el. Szakértők szerint amikor az ágyhoz szorítjuk a vállunkat vagy csípőnket, nehezebb a vérellátás, ezért a test alvás közben automatikusan kevésbé fájdalmas testhelyzeteket keres, hogy jobban fel tudjon szabadulni és tudjon pihenni. A nagyon kicsi termetű nőknek, akik szintén hozzászoktak, hogy az oldalukon alszanak, a legpuhább matracot kellene választaniuk.

Ezt már olvastad?

A túlsúlyos embereknek magas légáteresztő képességű és nagy teherbírású matrac az ideális

Ez a kategória általában 110-130 kilogrammnál kezdődik. Ugyanakkor 150–180 kilogramm súlyú emberekhez tervezett matracok is kaphatók már. Az optimális teherbíró képesség biztosítja, hogy a matrac ne veszítse el jó tulajdonságait hosszú távú használat során sem.
Ha kellő keménységű a matrac, akkor tud a legjobban megpihenni a test, mert nem kell tartania egyik testhelyzetben sem magát. Ez különösen fontos a túlsúlyos embereknél. Arra kell csak figyelni, hogy az ágy hossza 20 centiméterrel több legyen, mint az egyén testmagassága, így pont a matrac közepére fog esni a test közepe. Az egyszemélyes ágy ajánlott szélessége legalább 90 centiméter, de természetesen szélesebbet is választhatunk.

Az normál testalkatú, egészséges felnőtteknek figyelembe kell venniük saját igényeiket is

Súly szerint kiválasztható a megfelelő keménységi fokozat, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a matrac. A matrac kiválasztásánál elengedhetetlen szempont, hogy jó minőségű alapanyagból készüljön. Például a habszivacsból készült változatok hasonlóak lehetnek, ám rugalmasságuk, alakjuk stabilitása vagy tartóssága gyakran nagyon eltérő lehet. Az árból már lehet következtetni a minőségre. Óvakodjunk a túlzott árengedményektől. A légáteresztő borítás nagyon fontos. A „melegvérű emberek” például szeretnek hideg vagy hőszabályozó terméket vásárolni, hogy kellemesebb legyen a hőérzetük.

Időseknek vagy betegeknek, akik több időt töltenek az ágyban, lágyabb matracot érdemes választani

Azoknál, akik sokat fekszenek az ágyban, nagy a nyomásfekély kialakulásának kockázata. Ennek csökkentése érdekében antibakteriális hatású memóriahabos matrac használata ajánlott. A memóriahab rétege akár 2-8 centiméter is lehet, de már a 4 centiméter is elég vastag ahhoz, hogy kényelmes legyen. Az sem jó, ha túl magas a szivacs, mert akkor nem lélegzik kellőképpen. Ami a keménységet illeti, a súlyosabb, idősebb nőknek érdemes 1-3 skálán választani, a törékenyebb testalkatú nőknek valószínűleg elég az első fokozatú is. Az egészen idős, szinte mozgásképtelen embereknek praktikus lehet a motorral állítható rácsos matrac – akár olvasni akarnak, akár csak felülni.

Jó tudni!

Tudtad, hogy a zónás matracoknak általában csak bizonyos részein van memóriahab? Ezért nem garantálható, hogy a különböző magasságú embereknek a megfelelő zónába esnek a „megfelelő” testrészei.

Olvass tovább?

Fotó: Unsplash