Együtt kell lefeküdnie egy párnak?

2019. szeptember 21.
Vannak, akik későn fekvők, és vannak, akik korán kelők, ám este is korán ágyba bújnak. Így nagyon sok párnál előfordul, hogy nem egyszerre fekszenek le. Jelent ez bármilyen problémát a párkapcsolat szempontjából?

Alvásigényünk és személyiségünk meghatározza együttalvási szokásainkat párunkkal. Egy éjjeli bagoly éjfélkor még nagyon tevékeny, ám ha korán kelő pacsirta a párja, ő már kilenckor az igazak álmát alussza. Az, hogy mennyire van összhangban az alvási ritmusunk párunkéval, jelentős hatással lehet a párkapcsolat egészére.

Jó, ha szinkronban vagyunk
Sokan azért szeretnek a párjukkal egyszerre álomba szenderülni, mert így a testközelség biztonságérzetet ad számukra. Vannak, akiket szorongással tölt el, ha nem egyszerre fekszenek le, párkapcsolati feszültséget vizionálnak. Ez általában szerencsére nincs így, csak azokban az esetekben lehet a konfliktus jele, ha egyébként mindig egyszerre fekszenek le a felek.


Az alvásé az elsőbbség
Az, hogy egy pár tagjai mikor fekszenek le aludni, általában független az érzelmi-kötődésbeli kérdésektől, egyszerű szokás csupán. Számos oka lehet annak, hogy úgy alakul az esti rendszerük, hogy nem egyszerre érnek az ágyhoz. Mindenki próbál a legjobb minőségű alvásra törekedni, ezért szükség lehet olyan zavaró tényezők áthidalására, mint a horkolás, a nyugtalan láb szindróma vagy a gyakori látogatások a fürdőszobába. Az is megnehezíti az együttalvást, ha valamelyik fél inszomniától szenved. Gyakran azért fekszik le előbb aludni valamelyikük, mert ezek miatt úgy érzi, könnyebb úgy elaludnia, hogy egyedül fekszik az ágyban. Fontos felismerni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás jelentőségét a testi-lelki egészségre, ezt nem szabad feláldozni csupán azért, hogy egyszerre feküdjünk az ágyban.

Nem árt figyelni
Ha egy párnak eltérő az alvási mintázata, nem árt megfigyelniük, milyen hatással van ez a párkapcsolatukra, és megbeszélni, ha kétségek merülnek fel. Ha valakinek nem jó ez a helyzet, másra vágyik, nem szabad némaságba burkolóznia. A problémamegoldás leghatékonyabb és legfontosabb módja a kommunikáció. Ha nem marad senkiben tüske lefekvés előtt, nagyobb eséllyel lesz pihentető és édes álma, akár együtt fekszenek le, akár nem.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash