A levegőben szálló por nem kíméli a szemet

2020. március 15.
Újabb rossz pontot írhatunk a légszennyezés számlájára. Egy friss kutatás szerint ugyanis a szennyezett levegő növeli a glaukóma, közismert nevén a zöldhályog kialakulásának kockázatát.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a légszennyezés növeli az asztmára, tüdőbetegségre, allergiára való hajlamot, rossz a bőrünknek, hatással van a termékenységre és csökkenti az intelligenciát. Az Egyesült Királyságban végzett friss kutatásból most kiderült, hogy a szemünkre nézve is veszélyes lehet.

Zöldhályog a légszennyezettségtől

A tudósok úgy találták ugyanis, hogy az olyan területen élőknél, ahol a levegőben szálló por mennyisége elérte vagy meghaladta a 6 százalékot, nagyobb eséllyel alakult ki a glaukóma. A közismertebb nevén zöldhályognak is nevezett probléma az egyik legsúlyosabb szembetegség, amely kezelés nélkül akár vaksághoz is vezethet.


„Újabb érvet találtunk amellett, hogy miért kell, hogy a közegészségügy fókuszában a légszennyezettség álljon” – jelentette ki Paul Foster professzor, a Moorfields Szemészeti Klinika orvosa, a kutatás vezető szerzője, hozzátéve, hogy további kutatásokat folytatnak annak kiderítésére, milyen stratégiával kerülhető el és csökkenthető a légszennyezés szemre gyakorolt hatása.

Nem visszafordítható

A glaukóma a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka a fejlett világban, közel hatvanmillió embert érint világszerte. A látóideg rostjainak pusztulása eleinte kisebb-nagyobb kieséseket okoz a látótérben. A folyamat előrehaladott állapotában először a látótér-szűkület következik be, majd az összes rost elhalásával a vakság. A szemnyomás megváltozása a betegség egyik első tünete, így a rendszeres szűrővizsgálatnak kiemelt fontossága van a vakság elkerülésében, hiszen ebben a fázisban szemcseppekkel a betegség még kordában tartható.
„A glaukómára hajlamosító tényezők közül sok olyan, amelyre nem lehetünk hatással. Ilyen az életkor és a genetika. Jó, hogy találtunk egy olyan másodlagos rizikótényezőt, amelyen esetleg tudunk változtatni” – hívta fel a figyelmet Foster professzor.

Szívprobléma és zöldhályog

Több mint 111 ezer embert vizsgáltak meg a kutatás során. Az eredmények összegzésével arra jutottak, hogy a legrosszabb levegőjű területeken élőknél legalább 6 százalékkal gyakrabban alakul ki zöldhályog, ráadásul az itt élők szemén vékonyabb a retina, amely a glaukóma előrehaladott állapotának egyik tipikus tünete. A szemnyomásban nem okozott eltérést a légszennyezés, ezért a tudósok úgy gondolják, hogy másfajta mechanizmus okozza a megemelkedett glaukómakockázatot.

„Valószínűleg az erekre gyakorolt érszűkítő hatás az, ami növeli a glaukóma kialakulásának esélyét. Ez az, ami miatt a szívproblémákra is nagyobb esélye van a szennyezett levegőjű helyen élőknek. A másik magyarázat szerint a levegő szennyező részecskéinek toxikus hatása károsítja az idegrendszert, így okozva gyulladást a szervezetben” – magyarázta dr. Sharon Chua, a tanulmány társszerzője.

Más országokban még súlyosabb lehet a helyezet

„A tanulmányt az Egyesült Királyságban végeztük, ahol a világ többi országához képest alacsonyabb a szálló por mennyisége a levegőben. A glaukóma kialakulása még súlyosabban érintheti azokat az országokat, ahol a légszennyezés súlyosabb probléma” – figyelmeztetett a kutatás vezetője.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash