A BPA-mentes műanyag sem veszélytelen

2020. március 16.
Arra már rég figyelmeztettek a tudósok, hogy a BPA-tartalmú műanyagtermékek komoly egészségügyi veszélyforrást jelentenek. Ám egy friss kutatásból kiderült, hogy a BPA-mentes műanyagból készült eszközök is ártalmasak lehetnek, különösen az agy fejlődésére.

Miután évtizedekig vizsgálták a tudósok a BPA terhességre és fejlődésre gyakorolt hatását, a vetélésben, méhlepényproblémákban játszott szerepét, lassan széles körben ismertté váltak a vegyülettel kapcsolatos gondok, és a cégek más alternatívákat kerestek – különösen a műanyag palackok és ételtároló dobozok készítéséhez. Ezeken ma a BPA-mentes feliratot olvashatjuk. Ám a Missouri Egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmánya arra figyelmeztet, hogy ezek a BPA-t helyettesítő műanyagok, különösen a biszfenol S (BPS) hasonlóan problémás lehet.


A méhlepényt vizsgálták állatkísérletekben, mivel a placenta az, amin keresztül továbbítódik a magzatba mindaz, ami az anya felől érkezik a véráramlás útján, így ezen keresztül juthatnak be a veszélyes kémiai anyagok is, amelyek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. „A szintetikus kémiai vegyületek, mint például a BPS, keresztüljuthatnak a méhlepényen, így ami az anya vérébe kerül, az továbbítódik a fejlődő gyerekbe is. Mivel az egereknek hasonló felépítésű és működésű a placentája, mint az embernek, ezért rajtuk modellezhető, ami velünk történik, ha BPS kerül a magzat szervezetébe a méhlepényen keresztül” – mondta Cheryl Rosenfeld biológus, a kutatás vezetője.

A placenta a legfontosabb szerotoninforrás a magzat számára. A születésünk után ez a hormon felelős az örömérzetért, hatással van az alvásunkra, az étkezésünkre és az emésztésre. „A placenta mind a természetes, mind a szintetikus kémiai vegyületekre válaszol, ám a mesterséges anyagokat gyakran úgy ismeri fel, mint a természetes vegyületet, így a saját termelésünket lecsökkenti, hiszen a test úgy érzékeli, megkapta a kellő hormonmennyiséget. Emiatt csökkenhet például a méhlepény szerotonintermelése, ha a BPS mennyisége túl magas a vérben” – magyarázta a kutató.

Olvastad már?

Ha a szerotonin mennyisége lecsökken a magzati fejlődés alatt, az visszavetheti az agy fejlődését, ami komoly veszélyt jelent, hiszen vetélést, koraszülést okozhat, pont ugyanúgy, ahogy ezt a BPA-nál is kimutatták a kutatások során korábban. A tudósok további vizsgálatokat terveznek, hogy megnézzék, mely helyettesítő műanyagok fejtenek ki hasonló hatást, mint a már nem használt, veszélyesnek ítélt korábbi vegyületek. 


Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash