Petflix és nyugalom: érdekli a kutyát a tévé?

2020. január 28.
Újabb célközönséget talált magának a szórkoztatóipar: a háziállatokat. A kutya, macska, aranyhörcsög zenelisták és tévésorozatok csak cinikus módszerek arra, hogy a gazdik még többet üljenek a készülékek előtt és több pénzt fizessenek a szolgáltatóknak, vagy valóban van értelmük? Érdekelheti a kutyát a tévé és a macskát a zene?

A Spotify zeneszolgáltató bejelentette, hogy nemsokára speciális lejátszási listákat tervezhetünk a kutyánknak, macskánknak vagy aranyhörcsögünknek. Egyszerűen be kell lépnünk, válaszolnunk néhány kérdésre a háziállat személyiségével kapcsolatban (nyugodt vagy energikus, félénk vagy barátkozó természetű-e a jószág), majd feltöltve egy képet róla az applikáció kiválogatja a zenekatalógusból a megfelelő számokat számára.


A televíziós streaming szolgáltatók sem hagyják ki a lehetőséget: az Amazon Prime Video speciálisan kutyáknak, macskáknak és más kisállatoknak készített műsorokat is sugároz. Felmerül tehát a kérdés, jó ötlet-e egyáltalán az állatoknak ilyen módon történő szórakoztatása?

Dr. Kate Mornement etológus szerint vannak olyan állatok, akik szeretik a hangokat és  mozgó képeket. “Hogy a macskák és kutyák élvezik-e vagy sem, gyakran a személyiségüktől, egyéni igényeiktől függ. Sok macska imád lesni és vadászni az állatokra, egerekre, halakra, melyeket a képernyőn lát” – magyarázta az állatok viselkedésével foglalkozó szakember. “Ezzel ellentétben a kutyák inkább megrémülnek és szorongóvá válnak a tévétől, és erősen ugatnak, hogy kifejezzék ezt” – tette hozzá Dr. Mornement.

A klasszikus zene lejátszása, míg távol vagyunk, segíthet azonban a kutyánk enyhe szeparációs szorongásán, segít ellazulni őket” – hívta fel a figyelmet az etológus egy 2012-es tanulmány eredményére.

A szakember szerint ha szeretnénk ilyen zenei és tévés programokat indítani háziállatainknak, figyeljünk a reakcióikra, és ha azt tapasztaljuk, hogy élvezik, jó hatással van rájuk, csak akkor hagyjuk bekapcsolva a készüléket mellettük.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash