Hogyan tároljuk nyáron a téli ruháinkat?

2020. április 04.
Egyre emelkedik a hőmérséklet, és beköszönt a tavasz, a téli kabátok, a pulóverek és a cipők pedig parkolópályára kerülnek. Hogyan pakolhatjuk el őket a legoptimálisabban, hogy ne foglaljanak túl sok helyet, és biztonságban is legyenek, míg ismét szükség lesz rájuk?

Kevés sokkolóbb dolog van, mint szembesülni a molyrágta szövetkabáttal az első zimankósabb napon, amikor amúgy boldogan vennénk ki a szekrény mélyéről. Az ilyen balesetek általában a helytelen tárolásnak köszönhetők, ahogy a dohos szag és az örökre a textilbe épült gyűrődések is. Mindez egy csöppnyi gondoskodással és elővigyázatossággal megelőzhető, így a kedvenc sálaink, kabátaink, sapkáink és csizmáink úgy kerülhetnek elő a hideg idő beköszöntével, ahogy tavasszal elpakoltuk nyári álmot aludni.


Kell vagy nem kell?
A legelső lépés, mielőtt elraknánk a téli ruháinkat, hogy alaposan górcső alá vesszük a kollekciónkat, és kíméletlenül őszintén átgondoljuk, valóban szükség van-e az adott darabokra. Ezzel értékes helyet spórolhatunk meg a szekrényünkben, ráadásul időt és energiát sem kell pazarolnunk arra, hogy előkészítsük azt a bizonyos ruhát vagy cipőt az elpakolásra.

A molyok és más kártevők jobban vonzódnak az étel- és izzadtságfoltokhoz, mint magához a textíliához.

Adományozzuk el, amit egyszer sem vettünk fel a szezonban. Amelyik ruhadarab már nincs a legjobb állapotban, kimoshatatlan folt díszeleg rajta, elszíneződött, javíthatatlanul szakadt, dobjuk ki, vagy használjuk fel portörlőrongynak. Ez azért is fontos, mert a molyok és más kártevők jobban vonzódnak az étel- és izzadtságfoltokhoz, mint magához a textíliához.

Mosás az előírások szerint
Mindent tisztán tegyünk a szekrénybe. Talán a téli ruháknál még fontosabb, hogy betartsuk a címkén jelölt mosási előírásokat, mint bármely más ruhadaraboknál. A gyapjúból készült sálakat, pulóvereket és ruhákat kézzel mossuk, a szövetkabátot pedig vigyük tisztítóba. Azért is fontos, hogy kimosva tegyük a szekrény mélyére a ruhákat, mert amikor fél év múlva ismét szükség lesz rájuk, nagy valószínűséggel nem emlékszünk már rá, mikor mostuk ki utoljára őket. Ráadásul így a kellemetlen szagokat is hatásosabban előzhetjük meg.

A csizmákra ugyanez érvényes. Tisztítsuk meg a talpát is a télen szerzett szennyeződésektől, használjunk a bőrtípusnak megfelelő ápolót, és miután tökéletesen megszáradt, már el is pakolhatjuk, hogy elővehessük helyette a szandálokat és a félcipőket.

Akasszunk vagy hajtogassunk?
A rendes használathoz hasonló a téli ruhák tárolási szabálya a nyári szünetre is. Hajtogathatunk mindent, ami kinyúlik vagy elveszíti az alakját, ha vállfára akasztjuk, és akasszunk fel mindent, ami gyűrődhet a hajtogatástól. Ha a gardróbunkban van elég hely, mindenképp akasszuk fel a kabátokat és a szövetszoknyákat. Ha erre nincs módunk, óvatosan hajtogassuk össze őket, ám vákumos ruhatároló zsákba sose tegyük, ahogy túltömött tárolóba se.
A hajtogatott ruhák közé tehetünk vékony selyempapírt, ezzel megóvhatjuk a kényes vintage, vagy különleges anyagból készült darabokat. Ez az extra réteg megakadályozza, hogy esetleg elszínezzék egymást a ruhák, illetve hogy egymásba akadjanak és kiszakadjanak, ha valamelyik kedvencünkön rávarrt díszek találhatók.


10 gyors és hasznos tipp a ruhatároláshoz
Ha szűkös a helyünk, vagy ha csak szeretjük az okos ötleteket, az alábbi módszerekkel leegyszerűsíthetjük a téli ruhák elpakolását.
1. Ne felejtsük el kitömni a csizmák és bakancsok orrát, szárát összegyűrt újságpapírral vagy háztartási csomagolópapírral, hogy ne veszítsék el a formájukat.
2. Tároljuk a ruháinkat bőröndben. Ha van olyan bőröndünk, amelyet ritkán használunk, és csak a helyet foglalja a gardrób felső polcán, tegyük hasznossá, és pakoljuk bele az összehajtogatott téli ruhákat.
3. A felakasztható vákuumos ruhatároló zsákkal rengeteg helyet takaríthatunk meg.
4. A levendula örök. Tegyünk levendulazsákokat a hajtogatott ruhák közé, és akasszunk a vállfákra is.
5. A cédrus segíthet a dohos szag megelőzésében. Permetezzünk egy keveset az eltett téli ruhákra, mielőtt lezárjuk a tárolókat.
6. Az ágy alatti tárolókkal kihasználhatjuk az egyébként értékes teret a fekhelyünk alatt. Különösen praktikusak a gurulós változatok.

7. Az átlátszó tárolók azért hasznosak, mert felnyitnunk sem kell őket, hogy megtaláljuk, amit keresünk.
8. Címkézzük fel a tárolókat és ruhazsákokat, hogy könnyebben eligazodjunk a csomagok között, és rögtön ahhoz nyúljunk majd ősszel, amire szükségünk van.
9. A csizmáinkba is helyezzünk olyan zsákocskákat, amelyek semlegesítik az egész télen át tartó hordástól esetlegesen kialakult szagokat.
10. Ha sóval teli kis papírzacskókat teszünk a ruháink közé – magukba szívják a párát és a nedvességet, így azok nem tesznek kárt a ruhadarabokban, sőt, az állott, dohos szagot is megelőzhetjük.

 

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash