Városban, zöldben: kedvenc ökotudatos online karanténtartalmaink

Az otthonmaradásunkat igyekszünk így vagy úgy, de tartalmasan tölteni. Ha eddig csak kacérkodtunk a zöld életmódváltáson, vagy még csak néhány területen változtattunk, akkor most talán van idő átgondolni, utánaolvasni, tanulni, és akár kipróbálni néhány praktikus zöldítő módszert, amelyhez nem kell kilépni a bejárati ajtón.

Ha már rendet raktunk és szelektáltunk a szekrényekben, ha már átnéztük az eddig felhalmozott élelmiszerkészletet, ha kiselejteztük a már nem működő, vagy alig használt konyhai eszközeinket, és az étkészletet is, és talán már túl vagyunk a tavaszi nagytakarításon is, íme néhány online program, ami hasznos lehet a zöld otthon fejlesztéséhez.

Kacatmentesítés

Na jó, az első pontunk azoknak szól, akik szívesen tanulnának még kacatmentesítés témában is. Ha kezdő vagy haladó rendszerező vagy, akkor csatlakozz Bitay Andi Kacatmentes Otthon csoportjához, ahol szuper ötleteket, megoldásokat fogsz kapni. De érdemes követni a Kívül Belül Boldogság oldalait is: itt rendszerezéshez találhatunk professzionális tippeket és termékeket.

Faljuk fel a kertben termett és a vadontermő növényeket!

A Bazsalikomos kert kihívása ugyan már véget is ért, de az esemény hírfolyamában rengeteg ötlet és inspiráció gyűlt össze, így érdemes átböngészni az ottani recepteket. Ha offline is folytatnád a kerti növények falatozását, akkor például Beh Mariann A kert konyhája című könyvével számtalan hasznos és meglepő információval lehetsz gazdagabb.

Kovászkészítés

A kovászkészítés a régmúltra vezethető vissza, itt az alkalom, hogy visszataláljunk a gyökereinkhez a karantén időszaka alatt! A kovásszal készült kenyér több napig marad friss, ruganyos és egészségesebb is az élesztős változatoknál. A kovásszal készült kenyérhez, péksüteményekhez leginkább türelem szükséges a liszten és a vízen kívül. Az eredmény azonban mindent felülmúl! A téma legnevesebb szakértője Szabi, a pék, aki a YouTube-csatornáján napról napra mutatja be a kovásznevelgetés minden trükkjét, a Kovászlabor Instagram-oldalon pedig meg is mutathatjuk a kreációinkat.

Tippek, trükkök, receptek fermentáláshoz

A házilag savanyított zöldségek különleges, egészséges kiegészítői a mindennapi étkezéseinknek. A természetes fermentációs folyamat során, a zöldségek hőkezelés nélküli tartósításával, azok tápértéke is megmarad, sőt az immunrendszerünket támogató pre- és probiotikumok is képződnek bennük. Ha kicsit túllőttél a bespájzolással, és az alapanyagaid már nem elég frissek a nyersen fogyasztáshoz, kiváló megoldás azok hasznosítására a fermentálás. A mi kedvencünk a Fermentálás nevű oldal, ahol garantáltan minden felmerülő kérdésre választ kaphatunk, illetve a Fermentalista olasz Instagram-oldal, ahol csodás inspirációs fotókat is találhatunk.

Komposztálás otthon

Ugye téged is zavar, hogy mennyi szerves hulladék kerülhet a szemetesvödörbe, pedig milyen szuper, tápanyagdús komposztot lehetne készíteni belőle? Ez persze nem gond, ha olyan lakásban, házban laksz, ahol van kert. Azonban van megoldás a lakásban történő komposztására is! Erre kapsz megoldási javaslatot és módszert – ezúttal online – A Szatyorbolt vagy a Capsulfarm online workshopjain. Mikor vágnánk bele a házi komposztálásba, ha nem most?

Tovább olvasnád a Városban, zöldben cikkeit? Kattints IDE!