Városban, zöldben – új rovatot indítunk urbánus természetkedvelőknek

2019. november 07.
Új rovat indul a marieclaire.hu-n Városban, zöldben címmel. Farkas Andrea, a rovat vendégszerzője hétről hétre hasznos tippeket és ötleteket ad az olvasóinknak az urbánus és a természetközeli életstílus összehangolásához. Bemelegítésképpen Andreát a filozófiájáról, eddigi projektjeiről és jövőbeli céljairól kérdeztük.

Mit jelent számodra a városi élet és a természet?

Nagyon szeretem! Vidéken éltem gyerekkoromban, de valahogy budapesti felnőtt életem kezdetétől fogva ösztönösen alakítottam egy természetközeli világot magam körül a fővárosban is. A város sokszínűséget, kultúrát, ismeretlen ismerősöket, meglepetéseket, folyamatos változást ad, mindig tartogat újat, miközben megvalósítható az állandóság, az egyediség, a tartós kapcsolatok.

A természet örök, oda mindig menni kell. Naponta járok futni a Normafára, vagy a lakásunk közelében lévő park futópályájára a kutyánkkal, és rendszeresen kirándulunk a városon kívülre is természetesen.

A munkásságod ezt a kettőt kapcsolja össze. Mi inspirálta, hogy ezzel a témával kezdj el foglalkozni és milyen felületeken találkozhatunk veled?

Egészségtanár vagyok, foglalkozásokat vezettem, tanítottam, rendezvényeket szerveztem és teszem a mai napig a környezet- és az egészségtudatosság különböző területein. Azt látom, hogy sok a kifogás, a dolgokat sokan vagy így, vagy úgy látják – szerintem pedig lehet törekedni az egyensúlyra, az összhangra. Mindig van érv és ellenérv, de éppen ezért lehet és kell is a kettőt közelíteni egymáshoz. A városi életnek is van előnye és persze sok hátránya is, éppen úgy, mint a falusi létnek. Egyik sem jobb, vagy rosszabb, az egyéni lehetőség és választás mellett lehet kialakítani egy közelítően jó életmódot.

Az évek alatt a saját tapasztalataim és munkám során megismert emberek által a Városban, zöldben oldalán igyekszem inspirációkat, ötleteket adni a természetközeli városi életstílushoz. A Paradicsom Projekt keretében pedig szemléletformáló foglalkozásokat tartunk a kis csapatommal, főleg gyerekeknek, az egészséges- és környezettudatos élethez.

Az Ankertben megrendezésre kerülő kiskertpiac mögött is te állsz. Mesélj kicsit róla!

A kiskertpiac is éppen ebből a kettősségből született. Úgy éreztem, hogy nem elég beszélni az általam közvetített, ma egyre inkább előtérbe kerülő szemléletváltásról, hanem jó lenne egy olyan hely is, ahol beszerezhetők növények és konkrét inspirációkat, ötleteket, tanácsokat lehet kapni a városi kertészkedéshez, fenntartható háztartáshoz. Minőségi gasztronómiai termékek, natúr kozmetikumok érhetők el, és az otthon berendezéséhez, öltözködéshez is vásárolhatók természetes designer-munkák.

A havonta megrendezésre kerülő eseményeknek mindig van egy témája, melyhez a kiállítók kínálata kapcsolódik. A kiskertpiac nem csupán egy vásártér, hanem törekvéseim szerint a természetes városi életstílust kedvelők találkozóhelye, inspirációs közege is. Külön öröm számomra, hogy több résztvevővel szorosabb munka-, illetve baráti kapcsolat is kialakult az évek során.

Coach képzettséged is van az élelmiszermérnöki és egészségtanári diplomád mellett. Ez a szakma hogyan támogatja a tevékenységeidet?

A coaching módszertana, eszközei nagyon hasznosak az emberekkel való kommunikáció során, illetve segítenek belátni, hogy nem lehet általánosságban gondolkodni egyetlen téma tekintetében sem, azt mindig személyre szabottan kell megközelíteni. Így például a városi természetes életmódot is!

Mik a jövőbeli szakmai terveid?

Szeretném továbbra is elkötelezetten képviselni és közvetíteni minél több formában, itt a Marie Claire oldalán is azt, hogy hogyan alakítható ki a városi életünk során is egy egészséget támogató, környezetkímélő életmód. Nagy kihívás volt a közel 20 éves múltra visszatekintő Budai Arborétumban megrendezett Dísznövény Szakkiállítás és Vásár megszervezése és újrapozícionálása, melyre két évvel ezelőtt kaptam felkérést. Jövőre immár a harmadik alkalommal szeretném olyan színvonalon megrendezni a tavaszkert kiállítást, amely tükrözi a saját elvárásaim szerint felállított célokat és minőséget.