Városban, zöldben: így maradhatnak a legtovább életben a vágott virágok a lakásban

2020. április 01.
Ugye mennyire szeretjük a virágokat, és mennyire örülnénk, ha minél hosszabb ideig gyönyörködhetnénk bennük? Már valójában egész télen alig várjuk, hogy az otthonunkban illatozzanak a jácintok, sárga színükkel vidámságot hozzanak a nárciszok, viruljanak a kedves fürtös gyöngyikék.

Imádjuk a vázáinkban pompázó vágott tulipánokat, helleborusokat és a többi hagymást! Most, hogy az időnket teljesen otthon töltjük, még többet gyönyörködhetünk bennük. A következő tippekkel pedig még az átlagos időnél tovább is húzhatjuk az élővirág-csokraink életét!

1. Válasszunk hazait

Az első számú tipp, hogy hazai, termelői virágot vásároljunk! Így nem utazik több ezer kilométert a csokrunk, ráadásul hazai termelő munkáját becsülhetjük meg, és egészen biztos, hogy tovább friss marad az a csokor, ami előtte nem autózta keresztül a világot!

2. Meleg vízbe tegyük őket

A vágott virágokat, a nárciszt, a jácintot vagy helleboruscsokrokat mindig meleg vízbe (38-40 fok közötti vízbe) tegyük! De csak, akkor ha egyfajta virágból áll a virágcsokor, ha vegyes, akkor ez a módszer sajnos nem működik.

3. Pihentessük éjszakára

Éjszakára vigyétek hűvös helyre, teraszra, erkélyre, egy kis fagyot (-1, -2 °C-ot) is kibírnak. Gondoljunk csak arra, mikor a nyíló tulipánokat elfedi egy kora tavaszi hó!

4. Még egy ötlet!

Talán nem is hinnénk, de a tulipán az egyik legstrapabíróbb virág! Ha tehetjük, tulipánból vegyünk minél bimbósabbat, akár olyat, aminek még zöld a bimbója. Izgalmas megfigyelni, ahogy napról napra kinyitja szirmait, és ahogyan apránként megmutatja a valódi színét.

5. Mi a teendő a cserépben virágzó hagymás növényekkel?

Először is csodálni! Ha kezd elhervadni, ollóval kell a száránál elvágni. Zöld levele még egy ideig szép dekoráció. Ha az is elszáradt, akkor távolítsuk el róla, és vegyük ki a cserépből a földtől megtisztítva. Tartsuk száraz, hűvös helyen, olyan 10-12 °C-on. Ez lehet a spájz vagy közös tároló. Ilyenkor nyugalomban van a hagyma. Ősszel, minél később, úgy október közepe, vége felé ültessük ki a kertbe, körülbelül négy ujjnyi mélységre, a tetejét pedig két centiméternyi föld fedje. Ha nincs kertünk, nagyobb cserépben, kaspóban az erkélyre is tehetjük, a telet ott kell töltenie, mert szüksége van a hideg hatásra. A tavasz közeledtével a lakásban tartva újra virágba borul majd!

Sok sikert, jövő tavasszal mutassátok majd az újonnan virágzó tavaszhírnököket!

Köszönet a szuper tanácsokért Varga Kovács Hortenziának, aki balástyai kertészetében sok-sok éve termeszti nekünk a csodaszép virágokat.

Fotó: a szerző sajátja

Olvass tovább!