Mikrozöldek: egészség és szépség a tányéron

2019. november 20.
Csak rájuk kell nézni, egy pillanatra sem kérdés miért imádjuk a mikrozöldeket! Nem véletlenül kedvence a gasztrodizájnereknek, séfeknek, azonban nem elérhetetlen, hogy a mindennapok tányérján is szereplő legyen.

Az üde látvány mellett beltartalmi értékeivel is felhívhatják magukra figyelmünket a mikrozöldek. Valóságos vitaminbombák: a bennük lévő vitaminok mennyisége többszöröse kifejlett növénytársaihoz képest, mellette pedig ásványianyagtartalmuk is jelentős. Különösen gazdagok C-, E-, K-vitaminokban, magas karotin- és antioxidáns tartalmuk, ásványi anyagok tekintetében gazdagok főleg káliumban, de foszfor-, kalcium- és magnéziumtartalmuk is jelentős.

A mikrozöldek nem csírák, melyekkel gyakran keverik őket. A csírák kicsírázott magvak, míg a mikrozöldek fejlődésben lévő fiatal növényi hajtások: itt az ültetőközegben elvetett magvak már szárat és leveleket is növesztettek. A csírák kifejlődéséhez elég néhány nap, a mikrozöldek fogyaszthatóságáig fajtától függően akár két hét is eltelhet. Ízükben és felhasználhatóságukban is vannak eltérések. Míg a csírát többnyire feltétként fogyaszthatjuk, a mikrozöldekből készíthető saláta, zöldturmix vagy akár pesztó is.

A mikrozöldeket vásárolhatjuk fogyasztásra készen, például a Mikrozöldben makroíztől rendelve, vagy piacokon, de magunk is termeszthetjük meghatározott ültetőközegen (kókuszrost) vagy előkészített mikrozöld ültetőkészlet is kapható a salátázó.hu-n vagy a Capsul Farmtól. Fontos, hogy kizárólag mikrozöld fogyasztásra alkalmas magot vásároljunk, melyek nem vegyszerkezeltek (csávázottak) és kiváló csírázási tulajdonságúak.

A mikrozöldekkel valóban egyszerű szépet és egészségeset tálalni. Használjuk díszítésként, akár alapanyagként – csak a kreativitásunk szabhat határt!

fotó: kiskertpiac – Bodnár Zsófia/Capsul Farm/Mikrozöldben makroíz