Városban, zöldben: karantén alatt is zöldítsük a lakást apróságokkal!

2020. március 25.
Most az otthonunk az első számú környezetünk egész nap, így nagyon fontos, hogy kényelmes, stresszmentes enteriőrt alakítsunk ki magunknak. Persze nem kell rögtön hatalmas átalakításokba kezdeni: van néhány apróság, amellyel már önmagában is rengeteget tehetünk a komfortunkért és a természetközeli érzetért.

A természetközeli otthon kialakításának legszembetűnőbb lépése a sok-sok szobanövény a lakásunk különböző tereiben. Azt, hogy milyen növényt nevelünk, sokban meghatározzák élettereink adottságai. Fontos a természetes fény mennyisége, a benapozás ideje, a helyiség fűtöttsége, páratartalma, a terek mérete, de az is, hogy például van-e gyerkőcünk vagy háziállatunk. Az sem elhanyagolható, mennyire szenvedélyünk a lakásdzsungelesítés. El szeretnénk-e merülni a növényápolás rejtelmeiben, több időt szánva rájuk, vagy csak szeretjük őket, és a jelenlétükkel megelégszünk. Persze ilyenkor is van némi alapteendőnk, de ezt rutinná tudjuk alakítani.

Színes növényes oázisok lehetnek a floráriumok, vagy hagymás növényekkel, egynyáriakkal teleültetett egyedi tálak. Ezek lehetnek újrahasznosítással egyszerű befőttesüvegben is, vagy kiürült, kifestett konzervdobozokban. Ha inkább a kaktuszok világát idéznénk meg az enteriőrben, mindenképpen speciális, a nekik kedvező kaktuszföldbe ültessük őket óvatosan!

Mindig szép látvány a friss virág a vázában. Választhatunk kedvünkre színük, illatuk, vagy szezon szerint akár. Ha éppen aktuálisan virág nem, akkor egy kis faág vízbe helyezve különleges hangulatot áraszt bárhol az otthonunkban.

A növények, virágok általában a nappaliban, néhány a hálószobában, esetleg a konyhában kap helyet. Bátran tegyünk akár szálasat is vázában a fürdőszobába, előszobába is!

A természetes otthonunkban a háztartási kellékek is legyenek környezetbarátok. Így a mosogatószivacs helyett válasszuk a luffát vagy a tengeri szivacsot, az étkészletünk álljon minőségi, tartós darabokból, esetleg néhány fából készült elemmel színesítve. A konyhai tárolók közül a kenyér tárolására jól szellőző vászonzacskók, egyéb pakolóhelyek lehetnek faládákból, jó minőségű papírdobozokból újrahasznosítva. Ezek apróságok, de mégis nagyban meghatározzák a lakás enteriőrjét. Most, hogy (jó esetben) otthon töltjük a teljes napunkat, sokkal jobb természetes apróságokkal körbevenni magunkat, amelyek gondolatban a természetbe repítenek minket.

A home officeban dolgozók például irattartót fából vagy újrahasznosított papírból, szóval lehetőleg ne műanyagból készültet válasszanak. A szépségápolási termékek közül például a sminklemosó vatta helyett puha pamutból készült kis korongok, a fürdőszobai tárolók gyékényből, fonálból fonott kosarak lehetnek.

A kellemes feltöltődést, pihenést is adó életterek minősége növelhető megfelelő energiatakarékos világítással, időnként gyertyafénnyel, szellőztetéssel, illóolajok használatával. Kényelmes, ergonómikus szempontokra is figyelmes bútorválasztással (a közös étkezéshez, beszélgetéshez saját életritmusunkhoz, igényeinkhez kialakított bútorokkal), hogy otthon igazán otthon érezhessük magunkat, természetesen.

Fotó: kiskertpiac

Tovább olvasnál? A szerző további cikkeiért kattints IDE!