Magyar kerámiák multikulti stílusban

2020. május 10.
Ruzicska Tünde húsz éve foglalkozik kerámiákkal, számos neves hazai étterem is felfigyelt már rá, és készíttetett vele egyedi kollekciót! Bloggerünk, PandArte az ország egyik legmenőbb keramikusát faggatta!

„Nyolcéves koromban fogtam először agyagot a kezembe, ami nagyon meghatározó élmény volt. Onnantól kezdve egyenes út vezetett ebbe az irányba. Öt évet tanultam Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában kerámia szakon, majd öt évet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol 2010-ben diplomáztam kerámia-tervező művészként. 2015 óta van egyéni vállalkozásom, tehát nagyjából 20 éve foglalkozom kerámiával.”

Mi jellemző a munkáid stílusára?

Multikulturális. Eltöltöttem fél évet Finnországban, így a skandináv letisztultság nagy hatással volt rám. A kelet-ázsiai esztétikai szemlélet is meghatározó. De fontosnak tartom a hagyományos értékeket. Keresem a megújulást, a saját anyanyelvemet az anyagban. Valahogy mindezek fúziója alkotja a munkáim stílusát. A forma és a felület hamonikus és minőségi együttélésén dolgozom, és szilárdan hiszem, hogy a kézzel készült tárgyak időtlen értékükkel vezetnek minket az úton.

5a565c66178129_5b0d7773a24f9.jpgA képeket Török-Bognár Renáta készítette az Artbeet Tizenkét hónap című szakácskönyvéhez

Milyen technikával dolgozol?

A hagyományos kézműves kerámiakészítés módszereit alkalmazom. Fazekaskorong elektromos változatán koronogozom, és szalagfelrakással, préseléssel, porcelánöntéssel. Mindig ahhoz a technológiához nyúlok, amit a megrendelés vagy a téma leginkább kíván.

Miket készítesz pontosan?

Kőedény és porcelánedényeket, -tányérokat éttermi és otthoni használatra. Emellett autonóm kerámiaobjekteket is.

Sok hazai gasztrohely rendel tőled különböző kerámiákat, felsorolnál néhányat?

Több kollégámmal együtt sokunkat megkeresnek ún. gasztronómiai kerámia megrendeléssel. 2015-ben volt az első megkeresésem, Heiszler Olivértől, a Tanti Étteremből, majd ezt követte a Costes, az Esca, a Tama, az Arany Kaviár. A Zhao Zhou Teaházban is kaphatók a teaedényeim. Vidéki éttermekben a Kristinus Borbirtoknak készítetettem kollekciót, a győrújbaráti Pipacs Étteremnek és a zalaegerszegi Tannin Restonak. Bécsben a The Pelican Coffee Companynek. Idén, Tiago Sabarigo Michelin-csillagos séf új projektjében is debütálnak majd munkáim. Emellett a budapesti Ételműhely és Gasztrostúdióban Hack Barnabásnak és Iklódi Dórinak is készítettem egyedi tányérokat.

71e26d67096943_5b2d6268e1ed0.jpg

1450e070823883_5bb09e87bc322.jpg

a60fcc67096943_5b2d6268df98d.jpg

Hol van a műhelyed, mindent egyedül te készítesz?

Budapesten van a műhelyem, az Art Quarter Budapestben. Igen, mindent én csinálok egyedül az anyagbeszerzést, a megrendelőkkel való tervezést, a tágyak elkészítését, égetését, fotózását, csomagolását, átadását. Így tud személyes és minőségi lenni az együttműködés.

Hol lehet megvenni a munkáidat?

Mivel megrendelésre készítek kerámiát, így személyesen tőlem, a műhelyben lehet megvásárolni a kerámiákat, vagy online levelezés, egyeztetés után kérésre postázok is. Úgy néz ki egy ilyen megkeresés, hogy e-mailben, telefonon, Facebook vagy Instagram alkotói oldalaimon felkeresnek, és megbeszéljük a részleteket. Szívesen elmegyek személyesen a helyszínre is, ahová szeretnék, hogy tervezzek és készítsek kerámiát. Leegyeztetjük a forma, funkció, szín, felület, méret, darabszám részleteket. Ha olyan a megrendelés, akkor készítek prototípusokat is, azt finomhangoljuk, és utána elkészítem a megrendelést.

113bb066178129_5b0d7773a1193_1.jpg

Fotó: Szendeff Lőrinc és Erdőháti Áron

tunderuzicska.hu
FACE: @tunderuzicskaceramic
INSTA: @tunderuzicska

PandArte