Mitől vagyunk fáradtak? Rögtön 7 oka is lehet!

2020. február 01.
Időnként mindenki felteszi magának a kérdést, hogy miért vagyok már megint fáradt? Különösen igaz ez akkor, amikor eleget aludtunk, egészséges ételeket ettünk és még mozogtunk is. De tényleg, miért vagyok mégis fáradt?

Gyakran érezzük magunkat fáradtnak, és van, amikor különösen azok vagyunk. Ilyenkor megpróbáljuk a legalapvetőbb életmódbeli tényezőket megváltoztatni, hogy javuljon a helyzet: többet alszunk, egészségesebben táplálkozunk és rendszeresen mozgunk. Ám ha ekkor sem javul a helyzet, lehet, hogy valami bonyolultabb okot kell keresnünk a hátterében, hiszen bizonyos betegségek, vitamin- és ásványi anyag hiány is járhat állandó kimerültségérzettel.


„Ha a fáradtságérzetünk krónikus és megmagyarázhatatlan, jobb tehát orvoshoz fordulni, hogy kiderítsék a problémát” – javasolta Dr. Richard Firshein belgyógyász szakorvos, háziorvos. Szerencsére a legtöbb ok jól kezelhető, így a helyzet javítható.

1. A hormonok szórakoznak velünk
A nőknél a hormonok cikluson belüli változása okozhat erőteljes álmosságot, fáradtságot, ezt minden nő jól tudja, aki erősebben tapasztalja a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit. Ám a hormonháztartás egyensúlyának felborulása szintén azzal járhat, hogy egész nap álmosak és morcosak vagyunk. A jó hír, hogy a legtöbb hormon szintje egyszerű vizsgálattal megállapítható, így az orvos könnyen felállíthatjat a diagnózist, majd a szervezetünkbe bevitt tápanyagok megváltoztatásával vagy gyógyszerrel beálítható az egészséges hormonszint. Ilyen például a progeszteron és ösztrogénszint egyensúlyának felborulása például a klimax idején, de a pajzsmirigy problémái és az alvás-ébrenlét ciklust befolyásoló melatonin és kortizol szintje is hatással van a fáradtságérzetünkre.

2. Híján vagyunk a tápanyagoknak
A leggyakrabban a vas, a magnézium (melynek hiánya a vas felszívódására is rossz hatással van), a B-vitamin különböző fajtái és a D-vitamin hiányzik a szervezetünkből. Egy egyszerű vérvétellel az ásványianyag-szintünk is könnyedén megállapítható, így az orvosunk meg tudja határozni, mivel kell kiegészítenünk táplálkozásunkat. Ez azért is fontos, mert egyetlen hiányzó tápanyag a többinek a felszívódását is negatívan befolyásolhatja, így kártyavárként dőlhet össze az egész rendszerünk.


3. Túl sok stressz
A plafont bámuljuk ébren éjszaka, és azon kattog az agyunk, hogy mit felejtettünk el vagy rontottunk el aznap, emellett stesszesek vagyunk tőle, hogy stresszesek vagyunk, és ha nem alszunk el gyorsan most már, másnap még stresszesebbek leszünk. Ám könnyebb mondani, mint megtenni, hogy egyszerűen ne legyünk feszültek és idegesek, ez egy csapásra nem szüntethető meg. Tartsunk szüneteket munka közben, mozogjunk rendszeresen, töltsünk időt a barátainkkal, meditáljunk és aludjunk eleget. Ám ezek mind energiát és időt igényelnek, ami nem biztos, hogy egybefüggően megvan. Ha nincs időnk minden nap, hogy 30-60 percet meditáljunk, kezdetnek 10-20 perces légzőgyakorlatot vagy minimeditációt illeszünk a napunkba többször, ez segít oldani a feszültséget az izmainkban, és este kevésbé feszülten bújunk ágyba.

4. Genetikailag vagyunk fáradtak
A krónikus fáradtságra lehet genetikai hajlamunk. Ironikus, de a CLOCK nevű gén az, amelynek megléte rossz irányba módosítja a cirkadián ritmust. Emellett a CLOCK génnel rendelkező embereknek problémáik lehetnek az anyagcseréjükkel, a testhőmérséklet szabályozásával, vérnyomásukkal és májfunkciójukkal. Szerencsére ez elég ritka. Sokkal gyakoribb az a génvariáns, mely az alkohol lebontását is szabályozza, ám egyúttal éber alvást is okozhat. Bár a génjeinken nem változtathatunk, ha mégis azonosítják nálunk ezeket a génmódosulásokat, könnyebben megérthetjük, mi miért történik velünk, és kevésbé leszünk stresszesek amiatt, miért is nem tudunk jól aludni.

5. Rossz alvási szokások
Az alkohol, cukor, koffein, a telefon, a laptop, a tévéképernyő, a szomszédból átszűrődő zene, a fények, az újszülött gyerekünk, a vacsoránk mind hatással lehetnek arra, mennyire alszunk rosszul és másnap mennyire vagyunk fáradtak. A szakember szerint az életmód az első számú oka a folytonos fáradtságérzetnek, ám a jó hír, hogy ezen a legkönnyebb változtatni. Ne legyünk lusták hozzá! “A jó alvási higiénia órákkal az ágyba fekvés előtt kezdődik. Odafigyelést és elhatározást igényel, de a nap végén már ne használjunk számítógépet, telefont, ne nézzünk tévét és minél kevesebb hang és fény inger érjen minetk. Emellett ne együnk és sportoljunk már 2-3 órával a tervezett elalvási idő előtt” – javasolta a belgyógyász.



6. A horkolás fáradttá tesz
A hálótársunk rendszeresen megbökdös éjszaka, hogy forduljunk át? Allergiától vagy légúti fertőzéstől dugult el az orrunk? Vagy alvási apnoé áll a horkolás hátterében? Fontos kideríteni és orvosolni ezeket az okokat, mert a horkolás nem csak a párunk, hanem a mi életünket is, hiszen a rossz, nem pihentető alvás miatt folyton kimerültek leszünk.

7. Autoimmun betegség vagy vírusfertőzés
Remélhetőleg nem ilyen komoly dolog áll a háttérben, ám lupus, fibromialgia, autoimmun pajzsmirigybetegség is okozhat krónikus fáradtságot, ahogy a vírusfertőzések vagy Lyme-kór is. Jobb, ha nem magunkat diagnosztizáljuk ilyen esetekben, ahogy az alvási apnoéval, ilyenkor is mindenképp forduljunk orvoshoz.

Forrás: The Cut
Fotó: Unsplash