Gyakran előfordul az emberrel, hogy több citrom marad meg, mint amennyire szüksége lenne. Természetesen készíthetünk lekvárt a citromból is, esetleg savanyíthatjuk, aszalhatjuk vagy kandírozhatjuk. De a klasszikus szicíliai italt, a limoncellót is megpróbálhatjuk elkészíteni. Ám nem kell itt megállnunk, ha ezeket már kipróbáltuk, van más módja is annak, hogy ne hagyjuk megromlani a citromokat.
Tisztítószer citromból
Olyan univerzális gyümölcs a citrom, hogy még takarításra is használhatjuk. Ráadásul ehhez még a kifacsart citromokat is hozzárakhatjuk, így azok sem vesznek kárba. Tegyük egy befőttesüvegbe a citromkarikákat, majd töltsük tele ecettel az üveget. Hagyjuk állni két hétig, majd szűrjük le, nyomkodjuk ki az összes folyadékot a maradékból. Szórófejes flakonba töltve az egész lakásban biztonságos, vegyszermentes tisztítószerként használhatjuk, amellyel az üvegtől a fafelületekig bármit letörölhetünk.
Tom kha gai
Aki a tom khát egyszer megkóstolja, soha többé nem akar más levest enni. Ez egy nagyon egyszerű csirkehúsleves, amely kókusztejjel, citromfűvel és citrommal készül. Az eredete a sziámi királyságba nyúlik vissza, ám ma már a legtöbben autentikus thai fogásként ismerik. Ne ijesszen meg senkit a hozzávalók hosszú sora, a keleti fűszereket áruló boltokban ezek mindegyike beszerezhető.
Hozzávalók 6 főre:
800 g csirkehús 10-14, nagyjából egyforma darabra vágva, bőrrel együtt
500 ml kókusztej
250 ml kókuszkrém
500 ml csirkealaplé (vagy sima víz, ha nincs alaplevünk)
2 kifejlett galangal gyökér körübelül 2 cm-es korongokra vágva, szétnyomva addig, míg kilapul, ám még egyben marad
200 g illatos gomba vagy banánvirág, articsókaszív, bármilyen olyan puha zöldség, amit szeretünk
2 fiatal galangal gyökér, még hajlékony, vékony csíkokra vágva
2 szál citromfű, amelyből olyat válasszunk, amelynek fehér a közepe, vágjuk vékony szeletekre átlósan
6-8 evőkanál halszósz
8-10 evőkanál citromlé
chili
korianderlevél
Forraljuk fel a kókusztejet egy nagy edényben, főzzük benne 10-20 percig a csirkehúst, majd vegyük ki belőle, és tegyük külön tálba. A kókusztejhez öntsük hozzá az alaplevet, a kókuszkrém felét, a galangalt, koriandert, citromfüvet, majd forraljuk további tíz percig. Ekkor tegyük vissza a csirkét, ízesítsük halszósszal, hagyjuk gyöngyözve főni még 5-10 percig, míg a hús teljesen elkészül. Ekkor tegyük hozzá a kókuszkrém másik felét, a gombát és chilit. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a citromlevet is.
Olvastad már?
Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash