Városban, zöldben: az aszalás és szárítás varázsa

2020. május 26.
Végre beindult a gyümölcs- és zöldségszezon! Használjuk ki a friss, szezonális kínálatot. Együnk sok zamatos epret, ropogós cseresznyét, savanykás meggyet, sárgarépát, karalábét, zöldborsót! A fűszernövények is új erőre kapnak, sok friss hajtást hoznak. Élvezzük az ízeket, de gondoljunk a szürke, hűvösebb, a gasztronómiában unalmasabb napokra is.

Több lehetőség is van a finomságok tartósítására: a befőzés és a feldolgozás lekvárnak vagy szörpnek régóta nagy hagyománnyal bír, de talán az aszalás nem olyan népszerű még, pedig nagyon egyszerű és kíméletes módszer az ízek, illatok, színek megőrzésére. Nem szükséges hozzá gép sem, a nap simán teszi dolgát, ahogy a felmenőink idejében is tette.

Aszalni sokféle gyümölcsöt, zöldséget lehet. Például sárgabarackot, szőlőt, meggyet, szilvát, almát, körtét, ribizkét, bodzabogyót, paradicsomot. Zöldségek közül sárgarépát, fehérrépát, zellert, póréhagymát, vöröshagymát, amelyekből szárított fűszernövényekkel kiegészítve szuper ételízesítőt is keverhetünk magunknak.

Az aszalás mindenképpen a zöldségek, gyümölcsök válogatásával kezdődjön! Érett, egészséges példányok legyenek az aszalandók, ha van hibás rész rajtuk, azt vagy vágjuk le, vagy ne is tegyük a többi közé. Ezután mossuk meg és csöpögtessük le őket, amelyik zöldséget vagy gyümölcsöt szükséges, azt szeleteljük fel lehetőleg egyenletesen, egyforma méretűre. Az almát érdemes citromos fürdőben megforgatni, hogy ne barnuljon meg.

Az aszalásnál fontos, hogy szellős helyen és felületen történjen. Ehhez megfelelő egy keretre feszített függöny például. A terméseket helyezzük el rajta szépen – egymástól kis távolságra –, és néhány nap alatt el is készülnek az aszalványaink. A kész aszalványainkat papírdobozban tároljuk majd!

A fűszernövények szárítása is igen egyszerű. A legjobb a reggeli harmat felszáradása és a tűző napsütés előtt szedni a növényeket. Nézzük át, hogy egészségesek legyenek, majd alaposan mossuk meg, a nedvességet papírtörlővel itassuk fel. A szárítás helyének nézzünk ki egy jól szellőző helyet, ahol nincs tűző napsütés, mert az elveszi a növények színét. A csokorba kötött majoránnák, rozmaringok, oregánók, kakukkfüvek, illetve a borsikafű, a babér és a kapor csipesszel egy ruhaszárító kötélen még különleges díszei is lehet az erkélyünk árnyékos területének. A szárított növényeket a legjobb kilyuggatott papírzacskóban a tárolni. Fontos még, hogy szárazon maradjon, és ne érje por!

Fotó: Getty Images

További Városban, zöldben cikkekért kattints IDE!