Ezek a virágok nemcsak szépek, de akár meg is eheted őket

2020. június 06.
Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. De vajon azt tudjátok, hogy melyik virágot lehet megenni és melyiket nem tanácsos? Hadobás Nóra, az Urban Jungle Budapest bloggere eheti cikkében Halmos Monika segítségével az ehető virágok világába kóstolt bele. Szó szerint.

Nagymamáink konyhájában az ehető virágok jól ismert gasztronómiai különlegességek, de manapság okoz némi zavart és meglepettséget, amikor belvárosi éttermekben egy-egy kertekből és balkonokról jól ismert virág kerül a főfogásokra vagy a desszertek mellé. Ilyenkor hirtelen nem is tudjuk, hogy ezek vajon csak díszítésként szolgálnak, vagy bátran meg is ehetjük őket?

Az Urban Jungle Budapest Ehető virágok online workshopja kapcsán a téma egyik legkiválóbb hazai szakértőjével, Halmos Monika fitoterapeutával és sóskuti füvesasszonnyal beszélgettem nemrég, aki itthon és külföldön is gyakran tart ehető virágokról szóló előadásokat és kóstolókat, és aki szerint még a gasztronómiában jártas hazai séfek számára is viszonylag új a téma.

„Napjainkban felfutóban van az ehető virágok trendje, de sokan nem ismerik még őket. Rendszeresen segítek séfeknek egyéni tanácsadással, hogy a szezonális menük részei lehessenek ezek a színes és finom apróságok, amiknek nemcsak esztétikai értékük van, hanem az ízük is kiváló” – mondta Halmos Moni, aki a ’90-es években kezdett komolyabban foglalkozni az ehető virágokkal, első könyve 1999-ben jelent meg Varázslatos virágízek címmel, amelyet azóta számos másik is követett.

De nem csak szakmai körökben van nagy szükség az ehető virágokkal kapcsolatos megbízható tudásátadásra, mert az interneten is sok a jó szándékú tévedés a növények felhasználását illetően.

„Az Instagram és a Pinterest telis-tele van olyan étel- és desszertfotókkal, amiken nem ehető, sőt, sokszor mérgező nedveket kibocsátó virágok találhatóak. Ezek elfogyasztása akár egészségre káros hatásokkal is járhat” – fedte fel Monika az információhiányból adódó potenciális veszélyeket.

Moni szerencsés, hiszen gyerekkora óta a családi repertoár részei voltak a virágokból és azok felhasználásával készült ételek és italok, mint például a rózsa- és bodzaszörp vagy a bundában sült akácvirág. Saját élményei hatására sokáig úgy hitte, ez másoknak is természetes, ám hamar kiderült, hogy a legtöbbünk számára jócskán van bennük újdonság. Nagy ritkán már a szupermarketekben kapható salátamixekbe is kerül egy-két fej színes, ehető virág, nagy öröm, hogy már nem kizárólag éttermekben szerezhetünk ilyen élményeket.

Ha valaki soha nem gondolt rá, hogy virágot egyen, valószínűleg akkor is találkozott már velük. Például ha betegek vagyunk, gyakran alkalmazunk a gyógyulás érdekében kamillát vagy hársfát tea formában, körömvirágot krémként – említette a leggyakrabban előforduló példákat a sóskuti füvesasszony, aki holisztikus orvoslással is foglalkozik, így a gyógynövények szakértője is. – Az ehető virágokkal kapcsolatban van az emberek többségében egyfajta bizonytalanság, ugyanakkor van a másik véglet is, akik szerint a kertben mindent meg lehet enni. Ők tévednek, hiszen az ehető virágokat ugyanúgy meg kell tanulni, mint a gombaszakértést.”

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha ennyi a kétely, akkor mely virágokat ehetjük meg? A szezonalitásra az ehető virágoknál is érdemes figyelni. A tavasz az ibolyákkal indul, most leginkább az akác és a bodza aktuális, de mindig figyelni kell arra, hogy csak olyan helyről gyűjtsünk ilyen növényeket, ahol biztosak lehetünk a vegyszermentességükben. 


A virágrajongó városlakók számára jó hír, hogy ehető virágokat akár egy balkonon is termeszthetünk. Erre akár egy kertészetben vagy barkácsáruházban vásárolt büdöske, sarkantyúka vagy rózsa is alkalmas lehet, de fogyasztás előtt fontos néhány trükk és élelmiszerbiztonsági szabály betartása.

Ha kíváncsi vagy, és szívesen ismernél meg virágok felhasználásával készült bevált szezonális recepteket, tarts velünk Halmos Moni és az Urban Jungle Budapest által szervezett Ehető virágok online workshopon június 11-én 18 órától.

Nóra szobanövényekről írt korábbi cikkeit ITT találod!

Fotó: Getty Images