5 szobanövény, ami trópusi hangulatot varázsol az otthonodba

2020. április 29.
Mostanában sok időt töltünk otthon, ezért nagyobb figyelmet kapnak a szobanövények is. Vagy azért, mert folyton ezeket nézegetjük, vagy pedig azért, mert érezzük a hiányukat, és vágyjuk a megnyugtató zöld színeket a lakás falai között is. Hadobás Nóra, az Urban Jungle Budapest alapítója és bloggere összegyűjtött 5 szobanövényt, amivel garantált az otthoni dzsungelhangulat, plusz még a gondozásukkal kapcsolatban is segít néhány hasznos tippel.

A manapság lakásban tartott növények többsége trópusi vagy szubtrópusi területeken őshonos. Ebből adódóan következik, hogy végülis bármelyik szobanövényünk megteremtheti a trópusi hangulatot a lakásban. Kérdés persze, hogy kinek mit jelent a trópusi hangulat. Máris mutatom az én kedvenceimet.

Az első és legfontosabb feladat tehát ezekkel a növényekkel az, hogy észszerű keretek között megpróbálunk hasonló körülményeket teremteni nekik az otthonunkban, mint ami a természetes élőhelyükön adott. Mielőtt beszereznéd a trópusi növényeket, ezeket a szempontokat mindenképpen fontold meg, mert néhány tartási és gondozási alapszabály ismerete és betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy sikereid legyenek a növénytartásban. Ha pedig minden körülmény adott, jöhetnek a növények!

Ezt olvastad már?

Madárfészek páfrány (Asplenium nidus)

Belátom, a páfrányokkal nem könnyű bánni, de ismerek olyat, aki kezdő létére is ügyesen boldogul velük. Ezért sem érdemes olyan tanácsadókra hallgatni, akik kifejezetten kezdőknek és haladóknak ajánlanak bizonyos fajokat. Jómagam például számtalan páfrányt nyírtam már ki, de a madárfészek páfránnyal voltak sikereim. A lényeg: szűrt fényű, de világos helyre kell tenni, és állandóan nedvesen kell tartani a földjét, valamint ügyelni kell a levegő páratartalmára is, amit spriccelgetéssel és párologtatással érhetünk el – lustábbak a napi spriccelgetés helyett egy kavicsokkal és vízzel teli tányérra is állíthatják.

urban-jungle-madarfeszekpafrany

Gyompálma (Chamaedorea elegans)

Egyszerűen tartható, könnyű sikerélményeket ígérő dzsungelnövény. Kevés fénnyel is beéri, és csak akkor kell (locsolni) öntözni, ha a földjének a felső rétege kiszárad. Párásítást viszont igényel, így célszerű naponta vízzel permetezni a leveleit. Viszonylagos igénytelensége mellett még két extrája is van: szerepel a NASA levegőtisztító növényeket felsorakoztató listáján, de ami még talán ennél is jobb, hogy a cicák is nagyon szeretik, és semmi bajuk sem lesz tőle, ha megrágcsálják.

Ha tetszenek a pálmák, ezek is le fognak nyűgözni: Kenciapálma (Howea forsteriana), aranypálma (Dypsis lutescens)

urban-jungle-gyompalma

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

Kétféle ember van. Az egyik, aki imádja a könnyezőpálmát, a másik pedig az, aki utálja rossz gyerekkori emlékek vagy egyéb személyes okok miatt. Én az előbbi tábort erősítem, de ennek nagy szerepe lehet abban, hogy többször láthattam már hatalmasra nőni, és szinte lefolyni fáról és falról is, arról nem beszélve, hogy otthoni körülmények között is könnyen lehet szemrevaló példányokat nevelgetni. Kúszónövény, célszerű karóra futtatni, sőt, erre számítani is kell, ha az ideális helyet keressük neki a lakásban. Sokféle fényviszony között jól tudja magát érezni: világos, szórt, félárnyékos hely is szóba jöhet. Az állandó párát meghálálja, a tavasztól őszig tartó növekedési időszakban pedig az a legjobb, ha nedvesen tartjuk a földjét. A túlöntözést persze kerülni kell.

 

View this post on Instagram

 

‪A Monstera Deliciosa örök kedvencünk. Könnyű gondozni, szeldelt levelei jól mutatnak a térben, tartása kezdő növényrajongók számára is igazi sikerélmény.‬ ‪A hamarosan induló webshopunkba is beköltöztettünk ezekből pár nagyobbacska példányt.‬ ——————————————————— 👉🏻 Használd az #urbanjunglebudapesthashtaget és mutasd meg a kedvenc zöld szigetedet a lakásodban, vagy Budapesten bárhol, amerre jársz. 👈🏻 • • • #urbanjunglebudapest #urbanjungle #urbanjunglebloggers #ihavethisthingwithplants #plantlady #plantparenthood #indoorjungle #plantsmakepeoplehappy #szobanovenyek #szobanövények #plantsofig #monsteradiciosa #könnyezőpálma

A post shared by Urban Jungle Budapest (@urbanjunglebudapest) on Aug 27, 2019 at 3:22am PDT

Ránclevél vagy elefántfül (Alocasia x amazonica)

Hatalmas, mélyzöld, erezett és fényes levelek – ilyen külsővel büszkélkedhet a ránclevél, ami másik, elefántfül becenevét az angol elephant ear névből kapta. Nem szereti a huzatot és a túl meleget, az állandóság híve: legyen neki meleg, pára és nedvesség – bár ebben is eléggé hasonlít trópusi fülledtséghez szokott társaira. Föld alatti gumójában raktározza a vizet, ezért csak módjával érdemes öntözni, figyelmet igényel, túlöntözéssel könnyű kinyírni. Langyos szűrt vízzel, vagy esővízzel a legjobb locsolni. Ha ezek közül egyik sincs, érdemes legalább a langyos víz részt betartani.

urban-jungle-alocasia

Kék papagájvirág (Strelitzia nikolai)

Az egyik legnagyobb kedvencem, gyönyörű leveleivel mindig felhívja magára a figyelmet, legalábbis az enyémet biztosan. Szereti a sok fényt, két öntözés között kiszáradhat kicsit, és érdemes inkább ezt az utat választani, mert gumós gyökerei miatt a túlöntözés számára is végzetes lehet. Elképzelhető, hogy akár 4 évet is kell várni a virágzására, de a gyönyörű levelek addig is kárpótolnak minket. A virágoztatáshoz a téli hűvös neki is elengedhetetlen. Nyár elejétől ki lehet tenni a teraszra vagy a kertbe, de a fagytól és a széltől óvni kell.

szobanoveny-urban-jungle

További hasznos kül- és beltéri növényesítéssel kapcsolatos tanácsért kövesd az Urban Jungle Budapest blogot.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images, Pinterest/Kirstie Macaulay