3 hiba, amit a fűszernövények gondozásakor elkövethetsz

2020. május 13.
A fűszernövények hálás és hasznos növények, mégis sokszor előfordul, hogy kudarcba fullad az otthoni nevelgetésük. De vajon mi az oka annak, hogy a szupermarketekben vásárolt bazsalikomok, menták és petrezselymek korán halnak? Hadobás Nóra, az Urban Jungle Budapest alapítója és bloggere ezen a héten a 3 leggyakoribb fűszernövény-tartási hibáról és ezek megoldásáról írt.

Saját fűszernövényről illatos leveleket szüretelni az erkélyen igazán jó érzés. A legegyszerűbb spagetti is finomabb az általunk termelt bazsalikommal ízesítve, és kétség sem fér hozzá, hogy a város legkiválóbb bartenderének érezhetjük magunkat, amikor az ételeket kísérő italokba is jut egy kevés a friss fűszernövények illatozó leveleiből. Néha persze így is előfordul, hogy minden jószándék és igyekezet ellenére sem akarnak nőni az erkélyen nevelt vagy az ablakpárkányra telepített növényeink. Ilyenkor érdemes legalább ezt a három hibalehetőséget megvizsgálni, és ha tudunk, akkor minél előbb változtatni a körülményeken.

Olvastad már?

Jó minőségű, egészséges növények

Induljunk az alapoktól. Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy jó ételt készíteni csak jó alapanyagokból lehet, akkor azt is könnyen beláthatjuk, hogy a jó fűszernövények termeléséhez jó növényeket kell választani. Érdemes megbízható forrásból beszerezni a növényeket, lehetőség szerint magyar termelőtől, aki a vegyszerektől mentes tartást részesíti előnyben. Egy egészséges növény jó kiindulása alap. 

Prori tipp: Nézz körül az Urban Jungle Budapest fűszernövény-csomagjai és ültetéshez szükséges kiegészítői között, mert ott pont ilyen gondosan válogatott növényeket, könyveket és más apróságokat találsz.

urban-jungle-hadobas-nora

Túl kevés a fény és alacsony a hőmérséklet

A sikeres fűszernövény-nevelés elengedhetetlen feltétele a megfelelő mennyiségű fény és a magas hőmérséklet. Egy rosszul kiválasztott helyen nem fognak jól fejlődni a növények. Könnyen okozhat sikertelenséget, ha nincs elég napsütés, vagy esetleg túl hamar kerülnek ki a növények a szabadba, amikor még hűvös az idő nekik. Válaszd a balkon vagy a lakás legnaposabb részét, és kerüld az északi fekvésű helyeket.

Túl sok vagy nem megfelelő tápanyag

Talán meglepő, de a fűszernövények többsége a tápanyagban szegény földben érzi igazán jól magát. Ennek oka, hogy a növények eredeti élőhelyén, a mediterrán térségben nincs humuszos talaj. A fűszernövényeket célszerű speciálisan gyógy- és fűszernövényeknek való földbe ültetni. Kivételek persze itt is vannak, hiszen például a mentát, a bazsalikomot és az oregánót humuszban gazdag földbe kell ültetni a megfelelő fejlődéshez.

A szupermarketekben vásárolt növények rövid életének leggyakoribb oka a tőzegben gazdag ültetőközeg, amit hiába locsolunk, nem tartja meg a vizet. Ezeket érdemes mielőbb átültetni a megfelelő földbe.

Ha szeretnél még többet tudni a  gyógy- és fűszernövények gondozásáról, csatlakozz az Urban Jungle Budapest Gyógy- és fűszernövények gondozása online előadáshoz május 15-én, pénteken. A 40 perces előadáson sok mindenről szó lesz, többek között arról is, hogy hol és hogyan tartsd őket? Hogyan válassz? Mit mivel ültess össze? Mibe és hogyan ültess? Mit tegyél, ha támadnak a kártevők? Az előadás után, 20 percben a növényszakértőnk a résztvevők kérdéseit is megválaszolja. Tarts velünk, és már idén is pompás lesz a fűszerkerted!

Olvass tovább!