Készíts egyszerű fűszernövényekkel különleges italokat!

2020. május 06.
Egy-egy friss fűszernövénnyel nem csak az ételeinket, hanem az italainkat is megbolondíthatjuk. A zsenge növényekből felszabaduló íz- és illatanyagok új szintre emelik az egészen egyszerű, alig néhány összetevős frissítőket is. Hadobás Nóra, az Urban Jungle Budapest alapítója és bloggere eheti cikkében egy alkoholos és egy alkoholmentes ital receptjét mutatja be Koroknai Klári segítségével.

A gasztronómiai szakemberek, séfek és bartenderek régóta azon az állásponton vannak, hogy friss fűszernövényekkel minden enni- és innvaló jobb, mint szárítottakkal. Ezt az állítást mindig is tudtuk és elismertük, ám igazán csak akkor hat ránk a felismerés, amikor a saját konyhapultunk mellett állva dolgozunk ezekkel a zöld különböző színeiben pompázó illatos fűszernövényekkel. Az élmény pedig csak fokozódik, amikor a növényeket nem a szupermarketből vagy a piacról szerezzük be, hanem a saját erkélyünkről.

Olvastad már?

A gyógy- és fűszernövény szezon indulása minden évben a kedvencem, mert pontosan emlékszem rá, milyen jó érzés saját termést szüretelni a balkonon pizsamában, kávéval a kezemben. Ez a meghatározó személyes élmény adta az ötletét az Urban Jungle Budapest Online gyógy- és fűszernövényvásárához. Ötféle fűszercsomagot állítottunk össze, amelyek egytől-egyig hazai termelők növényeiből állnak. Május 14-ig házhoz visszük a kiválasztott csomagokat és egyéb kiegészítőket, amikre az ültetéskor és a növénygondozáskor szükség lehet.

fuszernovenyek-urban-jungle-budapest

A Koktél fűszernövény csomag mind közül a kedvencem. Került bele citromfű, menta, bazsalikom, rozmaring és petrezselyem is. A csomag összeállításában az ország egyik legkiválóbb hazai bartendere, Koroknai Klári (Mobilkoktél) volt segítségemre. Klári neve sokaknak ismerős lehet a Gedeon Prosecco Péntekek kapcsán is. 

Klárinak köszönhetően két olyan fűszernövények felhasználásával készített ital receptjét oszthatom meg veletek, amikkel garantáltan feldobhatjátok az otthon töltött napokat hétközben és hétvégén is. Az epres FriciSpritz mentával frissítő és gyümölcsös, ráadásul egyszerűen elkészíthető. 

epres-fricispritz-urban-jungle-budapest

Hozzávalók:

  • 1 dl Rosé Frici
  • 2-3 szem zamatos eper
  • 1 csepp facsart citromlé
  • 1 csepp cukorszirup
  • 1 spriccelésnyi szóda
  • 2-3 db illatos mentalevél

Elkészítés:

Törőfa segítségével összetörjük az epret a pohárban, hozzáadjuk a citrom levét és a cukrot – ezek intenzívebbé teszik a gyümölcs ízét, majd telerakjuk jéggel a poharat, rátöltjük a Rosé Fricit, majd a szódát. Végezetül illatos mentalevelet dobunk az ital tetejére.

petrezselymes_limonade-urban-jungle-budapest

A másik egy alkoholmentes ital, a petrezselymes limonádé, ami elsőre kicsit furcsán hangzik, de éppen itt az ideje, hogy a petrus új arcát is megismerjük a poharunkban.

Hozzávalók: 

  • fél lédús lime
  • fél bio citrom
  • 1 marék petrezselyem
  • 4 teáskanál porcukor
  • 4 dl szódavíz
  • jég

Elkészítés:

Poharanként 2 gerezd lime-ot és 2 gerezd bio citromot összetörünk, majd hozzáadjuk a petrezselymet, ezt is egy kicsit összetörjük, majd a cukrot is beletesszük. Összekeverjük, sok jeget rakunk hozzá, és felöntjük a szódával.

Pro tipp: ha alkoholos verzióban szeretnéd ezt az italt elkészíteni, semmi akadálya, jól megy hozzá a gin, a vodka és a rum is. A porcukor helyett más édesítővel is kipróbálhatod.

Érdekelnek a gyógy- és fűszernövények? Szeretnél tanulni róluk? Csatlakozz az Urban Jungle Budapest Gyógy- és fűszernövények gondozása online előadáshoz május 10-én vagy 15-én. A 40 perces előadáson sok mindenről szó lesz, többek között arról is, hogy hol és hogyan tartsd őket? Hogyan válassz? Mit mivel ültess össze? Mibe és hogyan ültess? Mit tegyél, ha támadnak a kártevők? Az előadás után 20 percben a növényszakértő a résztvevők kérdéseit is megválaszolja. Tarts velünk és már idén is pompás lesz a fűszerkerted!

Olvass tovább!

Fotó: Surányi Miklós – Unger & Partners, Kovács Kristóf