Te mit szólnál, ha beperelne a gyereked a Facebookra posztolt képek miatt?

2020. június 09.
Tele van a Facebook-idővonalunk gyerekekkel. Petike első lépése. Pistike első bilibe kakilása és Zsuzsika pancsolása a kerti medencében. A közösségi média sok esetben egy kvázi online fotóalbumként funkcionál, ahova a felhasználók korlátlan mennyiségben tölthetik fel életük – és persze gyerekeik életének – legfontosabb pillanatait. De vajon mi lesz majd akkor, ha egy napon ezek a Facebook-gyerekek felnőnek, és rájönnek, hogy szüleik – a belegyezésük nélkül – gyakorlatilag az egész gyerekkorukat nyilvánossá tették?

Gondoljunk csak kicsit bele: nekünk, felnőtteknek is a beleegyezésünket kell adnunk ahhoz, hogy nyilvánosan közzétehessenek rólunk egy fotót, vagy más személyes információt. Ha pedig akaratunk ellenére mégiscsak megjelenik rólunk valahol egy fénykép, akár bíróságra is vihetjük az ügyet. De vajon mi a helyzet a gyerekekkel? Milyen következményei lehetnek annak, hogy ha a saját szüleik nem tartják tiszteletben a személyiségi jogaikat? Nos, ahogy az elmúlt évek tapasztalatai mutatják, rosszabb esetben akár bírósági ügy is lehet belőle.

Facebook-gyerekek-posztolas

Több mint 500 képet osztottak meg lányukról

2016-ban egy 18 éves osztrák lány perelte be szüleit, hogy így távolíttassa el a róla készült gyerekkori képeket a szülők közösségi oldalról. A szülők nem voltak kispályások: 2009 és 2016 között több mint 500 képet osztottak meg lányukról.

„Nem tudták, hol a határ, nem szégyenkeztek semmi miatt, és nem érdekelte őket az sem, ha mondjuk az egyik képen éppen a vécén ültem, vagy totyogó kisgyerekként pucéran feküdtem a kiságyban, folyamatosan fényképeztek, és mindent rögtön posztoltak is” – nyilatkozta akkor a fiatal felperes.

A lány egyébként csak 14 éves korában szembesült azzal, hogy a szülei telespamelik a Facebookot az ő intim képeivel. Először szép szóval próbálta meggyőzni őket, hogy töröljék a róla készült fotókat, ám mikor erre nem voltak hajlandók, végül úgy érezte, hogy muszáj lesz bírósághoz fordulnia.

Olvastad már?

Gwyneth Paltrow is túlment egy határon

Bár nem fajult bírósági üggyé a dolog, egy hasonló helyzet Gwyneth Paltrowval is megesett, miután tavaly márciusban kitett egy páros szelfit az Instagramra, amelyen ő és az akkor 14 éves lánya, Apple szerepelt. A síelés közben készült fotó valószínűleg nem nyerte el Apple tetszését, a lány ugyanis egy kissé felháborodott nyilvános megjegyzést írt a kép alá:

„Anya, ezt már egyszer megbeszéltük. Megállapodtunk, hogy nem teszel ki semmit a beleegyezésem nélkül.”

 

View this post on Instagram

 

🍎⛷❤️

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on Mar 24, 2019 at 12:12pm PDT

A színésznő nemsokára törölte a lánya hozzászólását, a fotó azonban felkorbácsolta a kommentelők indulatait, napokig folyt a vita arról, hogy kinek volt vajon igaza: a tininek, aki nem akarja, hogy az anyja 7 millió követője őt nézze nap mint nap, vagy Paltrow-nak, aki csak egy közös képet szeretett volna lányával.

Pink ezután kétszer is meggondolja, mit tesz ki a gyerekiről

Az internet népe még nagyban a Gwyneth Paltrow-incidensen lovagolt, mikor jött Pink, és egy Instagram-poszttal végleg kiverte a kommentelőknél a biztosítékot. Az énekesnő a két kisgyerekéről osztott meg egy fotót, amint épp egy medence partjáról egy pelikánt simogatnak.

A probléma csak annyi volt, hogy a kétéves kisfián nem volt nadrág, a kommentelők egy része pedig arról kezdett el beszélgetni, hogy vajon a kicsi körül van-e metélve. Az énekesnő erre nagyon berágott, törölte a képet, majd cenzúrázva újraposztolta az alábbi szöveggel:

„Komoly bajok vannak itt sokakkal. A kisbabám péniszéről beszéltek? A körülmetélésről? Ez komoly? Mint bármelyik normális anyuka a strandon, még csak észre se vettem, hogy a fiam levette az úszópelusát. Töröltem is a képet, mert kib@szottul undorítóak vagytok. És most megpróbálom kiverni a fejemből a billentyűzethuszárok kommentjeit.”

Az énekesnő az eset után nem sokkal Ellen DeGeneres műsorában vendégeskedett, ahol elmondta, hogy befejezte a gyerekeiről való posztolást.

A gyerekeknek is vannak személyiségi jogaik

Bár a legtöbb szülő valószínűleg nem gondol bele, pedig fontos tudni, hogy a személyiségi jogok a kiskorú gyerekeket is megilletik, amelybe beletartozik a képmás elkészítéséhez és felhasználásához való jog is. Egy kisgyerek persze nincs abban a helyzetben – már csak életkorából adódóan sem –, hogy tiltakozzon a fotók posztolása ellen, a következményeket viszont neki kell majd elszenvednie. Az, hogy felnőve szembesülnie kell majd a neten keringő ciki gyerekkori képeivel, valójában csak a kisebbik rossz. Sokkal nagyobb veszélyt jelent az a tény, hogy egyetlen kép, amit megosztunk a Facebookon, gyakorlatilag napok-órák-percek alatt százakhoz, ezrekhez juthat el – nem beszélve arról, ha mindezt nyilvánosan tesszük. A szülő sokszor nincs is tudatában, pedig a közösségi média lényegében kontrollálhatatlanná teszi a fotók további életét.

Éppen ezen veszélyek miatt döntött úgy a francia kormány, hogy megpróbálja valamilyen szinten kontrollálni a közösségi médiára posztolt gyerekes képeket. Franciaországban 2016 óta egy szülőpár akár börtönt és 45 000 eurós büntetést is kaphat, ha „intim részleteket” oszt meg a gyereke életéről annak hozzájárulása nélkül.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images