Így teszi tönkre a közösségi média a mentális egészségedet

2018. október 24.
Tudjuk, hogy a közösségi média nem összeköti az embereket, inkább eltávolít minket egymástól. És még számos más negatív hatása is van - különösen, ha a mentális egészségünkről van szó.
Fotó: Unsplash.com

Rombolja az önbizalmat

A tökéletes élet lenyomataként készített Instagram-képek mellett könnyen érezzük pocsékul magunkat. Akaratlanul is összehasonlítjuk magunkat a sikereikről és boldog kapcsolatukról beszámoló Facebook-ismerősökkel, ezekből pedig sosem jövünk ki jól. A Koppenhágai Egyetem kutatásából kiderült, rengetegen szenvednek az úgynvezett „Facebook-irigységtől”, ami aztán különböző szorongásokhoz vezethet. Próbáljunk inkább magunkra és a saját életünkre fókuszálni és tudatosítsuk, hogy az összehasonlítás – pláne a hamis életekkel – teljesen felesleges.

Nem tesz jót az emberi kapcsolatainknak

A közösségi média eredeti célja szerint összekötné az embereket, de valójában egyáltalán nem ez történik. Több tanulmány is bizonyította már, hogy az online chatelés nem helyettesíti a valódi beszélgetéseket, ráadásul a barátok bulizós képei után rendszeresen úgy érezhetjük, kimaradtunk valamiből, ami pedig haragot vagy sértettséget szülhet. Koncentráljunk inkább a valódi kapcsolatokra a virtuálisak helyett.

Rosszabbul alszunk

Az okoseszközöknek még a hálószobában sem lenne helyük, nemhogy az ágyban! Mégis rengeteg ember alszik okostelefonjával a feje mellett. Ha lefekvés előtt okoseszközeinket használjuk, sokkal nehezebben megy majd az elalvás, ráadásul ezen a kijelzők hideg fénye sem segít. Lefekvés előtt közvetlenül próbáljunk lecsillapodni és ha nem muszáj, inkább hozzá se nyúljunk mobiltelefonunkhoz vagy számítógépünkhöz.

Romlik a figyelem

Megfigyelted már, hogy netezés közben megnyitsz egy ablakot, elolvasol egy fél cikket, aztán jön egy izgalmas videó, amit viszont megszakítasz, mert eszedbe jut ellenőrizni az időjárást? A közösségi média villódzó ingerei között egyre nehezebb koncentrálni, a figyelmünk sokkal könnyebben elterelődik. Próbáljuk fejleszteni a fókuszálási képességünket és netezés közben is igyekezzük egyszerre egy helyen tartani figyelmünket.