5 hasznos könyv növényrajongóknak

2020. június 10.
Növényrajongóként alapvető törekvésünk, hogy szeretnénk ismerni a gondjainkra bízott növények igényeit, hiszen erre van szükség ahhoz, hogy sikerrel és boldogságban tarthassuk őket. Ehhez viszont megbízható, hiteles forrásokra van szükség, hiszen az interneten túl sok és sokszor egymásnak tökéletesen ellentmondó információkat találunk. Hadobás Nóra, az Urban Jungle Budapest alapítója és bloggere eheti cikkében kedvenc magyar és angol nyelvű növényes könyveihez írt szubjektív ajánlót.

Hosszú évek óta gyűjtöm a növényes könyveket. Mivel itthon sokáig nem jelentek meg olyan magyar nyelvű, növényekről szóló kiadványok, amik passzoltak volna az elvárásaimhoz és kielégítették volna a növényekkel kapcsolatos tudásszomjamat, ezért nagyjából egy hegynyi angol nyelvű könyvet cipeltem már haza az utazótáskáimban és bőröndjeimben a külföldi utazásaim alkalmával, hogy megfelelő kötetekből meríthessek a mindennapokban növényes inspirációt, és gyarapíthassam tudásomat. Aztán eltelt pár év, és szerencsére Magyarországon is egyre több olyan nívós könyv jelent meg, amelyek maximálisan érdemesek arra, hogy helyet kapjanak a házi könyvtáramban – és persze a tiétekben is. 

hadobas-nora

A saját könyvkollekciómban több antikvár könyv is szerepel, amiket örököltem, ajándékba kaptam, vagy némi nyomozás és utánajárás után saját magamnak vadásztam le. Tanulás szempontjából ezek is nagyon hasznosak, egyszer egészen biztosan ezekről is írok majd, most viszont azokat a magyar és angol nyelvű favoritokat gyűjtöttem össze nektek, amiket ti is könnyen beszerezhettek.

Beh Mariann: A kert konyhája

Mariann könyve négy évszak ehető növényeit veszi számba. A kertészmérnök szerző érthető és követhető módon mesél az ehető növények (gyógy- és fűszernövények, vadontermő ehető növények és virágok) szakszerű termesztéséről és feldolgozásáról is. Az illusztrációul szolgáló káprázatos és inspiráló képeket Szendeff Lőrinc készítette, akinek egyéni stílusát és képi világát száz közül is felismerném. A kert konyháját akkor is lélekemelő kézbe venni, ha éppen semmi feladatot nem szeretnénk magunknak adni, mert kikapcsolódásra és inspirációra vágyunk, hiszen megannyi hasznos tippet és 48 kiváló receptet is tartalmaz, amik között hamar kedvencekre lelhetünk. 

Kiknek ajánlom? Minden régi és új fűszer- és gyógynövényrajongónak, és azoknak, akik örömmel színesítik tudásukat és gasztronómiai tárházukat szép és ehető virágokkal is.

urban-jungle-budapest-hadobas-nora

Isabel Serna: Crazy Plant Lady

Az ember egyik nap még szinte semmit sem tud a növényekről, és egy kiszáradt kaktusszal él együtt, a másik nap pedig már egy saját kis dzsungelt nevelget a nappaliban, és azon kapja magát, hogy plant lady lett belőle. Crazy Plant Lady című könyvében ezt a helyzetet dolgozza fel szórakoztató módon Isabel Serna, akinek könnyű dolga volt, hiszen saját magán tapasztalta meg azokat a bizonyos jeleket, amikről korábban már mi is értekeztünk az Urban Jungle Budapest blogon.

Kiknek ajánlom? Akik gondtalan, megmosolyogtató rövid kikapcsolódásra vágynak, vagy esetleg egy növényrajongónak keresnek tökéletes ajándékot.

Kay Maguire: Szobanövények gondozása

A szobanövények kiválasztásával és gondozásával kapcsolatos online workshopjaink után gyakran kérdezik tőlünk, hogy milyen könyvet ajánljunk kezdőknek. A Szobanövények gondozása című kötet remek választás: jó felépítésű, kellően részletes, de mégsincs benne semmilyen felesleges sallang, ráadásul szerepelnek benne olyan manapság igen divatos növények is, mint az elefántfül (Alocasia x Amazonica) vagy a pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides).  

Kiknek ajánlom? Kezdő növényrajongóknak és örök bizonytalanoknak, akik számára megnyugtató, ha van legalább egy megbízható és állandóan rendelkezésre álló forrásuk, amihez lehet nyúlni, ha tudni vágyják, hogyan tartsák életben a szobanövényeiket.

urban-jungle-budapest-hadobas-nora

Matt Franks: Kiskertek a magasban

Városlakóként különösen csodás érzés, amikor egy apró magból vagy palántából a gondoskodásunknak köszönhetően termést hozó növény fejlődik. Talán nem is gondolnánk, de egy egészen kis terület is elegendő ahhoz, hogy saját magunk és a családunk számára termeljünk zöldségeket és gyümölcsöket. Matt Franks Kiskertek a magasban című könyve kellően izgalmas és informatív ahhoz, hogy bátorságot adjon a zöldség- és gyümölcsnövesztő projekt beindításához.

Kiknek ajánlom? Mindenkinek, aki valaha is megtapasztalta a saját és a bolti zöldség-gyümölcsök íze közötti különbséget, és azoknak is, akik városi életvitelükből adódóan soha még csak nem is gondoltak arra, hogy bármit maguknak termeljenek. 

Holly Farrell: Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása

A gyógy- és fűszernövények izgalmas világával kislányként a nagymamámnak köszönhetően ismerkedtem meg. Ő mesélt először csodatevő virágokról és füvekről, amik segítenek minél gyorsabban kigyógyulni egy-egy bajból. Akkor nem is sejthettem, hogy Dudó mama meséi alapjaiban formálják majd át a gondolkodásmódomat és a természethez való viszonyomat. Urbánus életünk miatt egyre távolabb kerülünk a természettől, ami szerintem nagy hiba. A Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása című könyv abban segít, hogy minél egyszerűbben visszataláljunk a természethez, meg- és felismerjük akár a közvetlen környezetünkben is könnyen hozzáférhető, termelhető és feldolgozható gyógy- és fűszernövényeket, amelyeket akár az ablakpárkányunkon vagy az erkélyünkön is nevelhetünk.

Kiknek ajánlom? Azoknak, akikben hozzám hasonlóan él a vágy, hogy a természetben rejlő erőket és lehetőségeket kihasználva őrizzék meg saját és családjuk egészségét és ennek köszönhetően újra felfedezzék nagymamáink gyógy- és fűszernövényes házi praktikáit.

A kül- és beltéri növényes témák jövő héten folytatódnak. Ha van kedved, addig is vegyél részt az Urban Jungle Budapest első városi sétáján, a Margitszigeten. A programmal kapcsolatos részleteket a Történetek és fák a Margitszigeten esemény leírásában találsz a Facebookon.

Nóra korábbi írásait ITT találod!