Hogyan válassz szobanövényeket?

2020. április 22.
A szobanövények gondozásával kapcsolatos sikertelenségek legfőbb oka általában a rossz választás. Mert gyakran esik az ember abba a hibába, hogy nem azt a növényt veszi meg, ami a lakhelyéhez és az életstílusához a legjobban illik, hanem azt, ami szembejött, amit kapott, amire nagyon vágyott, ami akciós, vagy hirtelen jó ötletnek tűnt. Ismerős helyzet, igaz? Az Urban Jungle Budapest bloggere, Nóra személyes tapasztalatait osztja meg velünk ezen a héten.

Az elmúlt két évben sok növényekkel kapcsolatos tanácsadáson vettem részt, és a személyes tapasztalataim is megerősítették a bevezetőben vázolt felvetést. Egészen pontosan azt, hogy a legtöbb esetben nem választunk jól növényeket. Ez azért is igaz, mert idővel mindig bebizonyosodott, hogy amint változtattunk ezeken az ad hoc szokásokon, és tudatosabb szintre emeltük a növényválasztást, rövid idő alatt jöttek is a sikerek: új levelek, virágok, pici földből előbújó sarjacskák.

Ezt olvastad már?

Ismerd az otthonod adottságait!

Mielőtt a tökéletes növény kiválasztásába belebonyolódnánk, van egy ennél sokkal fontosabb feladat: át kell gondolnod, milyen az otthonod. Mennyi és milyen a fény, egyáltalán honnan jön? Milyen helyek vannak a lakáson belül, ahová növényt szeretnél tenni? És ezek közül melyek azok, ahová növényt lehet tenni? Ezek a részletek mind fontosak, és nagyban meghatározzák a növényválasztást. Miért?

Egyszerűen azért, mert magad ellen dolgozol, ha olyan növényt választasz, ami a legodaadóbb gondoskodás mellett sem kap majd elég fényt, vagy fél év után kinövi a lakást, aztán meg csak vakarod a fejedet, hogy kinek lehetne elpasszolni, ha pedig sikerül, kezdheted elölről a növénykeresést.

kaktusz-urban-jungle

Ismerd meg önmagad!

Ha már ismered a lakás minden zugának adottságait, egy fontos feladatod még mindenképp hátra van a konkrét növények kiválasztása előtt: ismerd meg önmagad. Lényeges ugyanis őszintén magadba nézve átgondolni, hogy milyen az életritmusod, mennyit utazol (jó, nem most, a világjárvány idején, ha nem úgy általában), milyen a munkád és mennyi időt és energiát szeretnél a növényekkel való gondoskodással tölteni. Egyáltalán nem szégyen bevallani, ha keveset, de az sem, ha többet, az a fontos csak, hogy reálisan mérd fel a helyzetet. Ha például nem tudod elviselni a vizes spricni hangját, akkor semmiképpen se válassz olyan szobanövényt lakótársnak, akinek lételeme a párásítás. (Vagy ha mégis mellette döntesz, akkor szerezz be egy párásító készüléket, vagy állítsd egy vízzel és kavicsokkal teli virágalátét mellé.) 

szobanoveny-urban-jungle

 

Légy jelen a pillanatban!

Számomra a növényekkel való foglalkozás egyik legpozitívabb velejárója a kötelező jelenlét. A növények csendben és apránként reagálnak az őket ért hatásokra, ami egyszerre jelentheti a túl sok vagy túl kevés fényt, a huzatot, a párát vagy a tápanyaghiányt, és még rengeteg más dolgot is. Úgy veheted észre ezeket az apró jeleket, ha türelmesen szemlélődsz, figyelsz, és képes vagy rá, hogy dekódold a növény által küldött üzeneteket. Figyelni pedig csak úgy lehet, ha jelen vagy, és elegendő időt szánsz erre. Egyszerűnek tűnik, de a hétköznapi rohanásban bizony gyakran mégsincs erre idő.

Tanulj növényekről a kanapédon ülve!

Az Urban Jungle Budapestnél a kezdetek óta tartunk workshopokat, mert hiszünk benne, hogy bárkinek lehetnek sikerei növénytartóként, ha ismer és betart néhány alapszabályt. A tudatosság a megfontolt választással kezdődik, ehhez adunk online workshopunkon segítséget a résztvevőknek. Tarts velünk a soron következőn, amikor a növényválasztás témáját járjuk körbe. A konzultáció része egy személyre szabott tanácsadás, amely során segítünk a számodra legideálisabb szobanövények kiválasztásában és akár a beszerzésben is.

Az első és legfontosabb dolog, amire szükséged van a növénytartáshoz, az a szíved és a lelkesedésed. Ha ez a kettő megvan, hidd el, hamar belejössz majd.

Olvass tovább!