Mesterséges anyatej veheti át a tápszer helyét?

2020. június 19.
Laboratóriumban sikerült mesterségesen emberi anyatejet előállítani, így azoknak a szülőknek, akik nem szeretnének tápszert használni, ám anyatejjel sem tudják táplálni újszülöttjüket, talán lehetőségük lesz a mesterséges anyatejet is választani.

Mi történik, ha a szülés után nem sikerül szoptatni a kisbabát? Nincs elég tej? Koraszülött a bébi? Mit tehet egy anya, amikor mindenhonnan azt hallja, hogy az anyatej a legjobb táplálék a gyermekének? „Azt vártam, hogy a szoptatásra magától értetődően képes leszek – mondta Leila Strickland sejtbiológus, a mesterséges anyatej egyik kifejlesztője motivációiról. – Mivel mégsem így történt, és nem tudtam megadni a fiamnak ezt a hihetetlenül fontos dolgot, anyaként és nőként kevesebbnek éreztem magam.”

Most, tíz évvel később Strickland a táplálkozáskutató Michelle Eggerrel együtt segíthet azoknak az anyáknak, akik nem tudnak szoptatni, ám tápszerrel sem szeretnék etetni kisbabájukat. Bár a mesterséges anyatej még fejlesztés alatt áll, a kutatók úgy vélik, hogy azok az összetevők, amelyeket eddig megalkottak, már nagyon közel vannak a végeredményhez. 

Strickland és Egger eddig az anyatej két fő alapelemét reprodukálta emlőmirigysejtekből, a laktózt és a kazeint. „A miénk az első cég, amely az anyatej létfontosságú összetevőit először alkotta meg egyszerre úgy, hogy az elejétől a végéig steril folyamatot alkalmazott. A legfontosabb, hogy ez az innováció lehetővé teszi, hogy az anyatej komplex összetételét tökéletes arányban hozzuk létre.” Mivel az emlőmirigysejtek a kazeint és a laktózt sikeresen termelték, a két tudós úgy véli, az anyatej többi összetevőjét is képesek lesznek kiválasztani.

A szakemberek hozzáteszik azért, hogy a természetes anyatejjel összehasonlítva a mesterséges anyatejnél hiányzik az a változatosság, amit a napszakokra és különböző élethelyzetekre, a kisbaba igényeire adott válaszként produkál az anya teste.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash