Sok nőt tántorított el a gyermekvállalástól a járvány

2020. június 28.
Bár a hírességek közül nagyon sokan néznek idén gyermekáldás elé, a legfrissebb kutatások szerint a nők jelentős részét inkább eltántorította a gyermekvállalástól a koronavírus-járvány.

Májusban végezte a Guttmacher Intézet azt a felmérést, amelyben kétezer amerikai nőt kérdeztek meg gyermekvállalási terveikről. Bár eddig is úgy vélték a társadalomtudósok, hogy a világjárvány inkább csökkenti a gyermekvállalási kedvet, az eredmények mégis meglepték a tudósokat. Sokkal nagyobb arányban nyilatkoztak ugyanis úgy a megkérdezettek, hogy elhalasztják a tervezett terhességet inkább, vagy éppen kevesebb gyermeket vállalnak a koronavírus-járvány miatt.

Számos oka van, hogy a nők 34 százaléka visszarettent a gyermekvállalástól az egészségügyi helyzet kockázataitól a munkahely bizonytalanságáig, ám a szakemberek szerint a döntés hosszú távú hatásai az igazán aggasztóak. 

A gyermekvállalás elhalasztása vagy éppen a tervezett gyermekek számának csökkentése nem csak Amerikára jellemző. Korábbi kutatások hasonló tendenciát mutattak Európában és a fejlett világ nagy részén is, ahol egyébként is jellemző a születések folyamatosan csökkenő száma. „Hogy milyen mértékben és mekkora hatással lesz a gyermekszületésekre a koronavírus-járvány, csak az idő mutatja majd meg. Ez nagyban függ attól, milyen hosszú lesz a járvány, és milyen gyorsan sikerül kilábalni a pandémiát követő gazdasági válságból” – tette hozzá Hans-Peter Kohler, a Pennsylvania Egyetem termékenységkutatója.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash