44 napnyi alvást veszítenek az újdonsült szülők az első évben

2020. június 11.
Mindenki tudja, milyen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ám hiába vannak ezzel tisztában az újdonsült szülők, a kisbabával szemben esélytelenek. Egy friss tanulmány szerint csak az első évben 44 napnyi alvást veszítenek a csecsemő miatt.

Elengedhetetlen a szellemi és testi egészségünkhöz a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Oldja a stresszt, javítja a memóriát és az általános közérzetet. Ha nehezen alszunk el, gyakran felriadunk éjszaka, olyan módszereket keresünk, amelyekkel gyorsan visszaaludhatunk. Ha pedig nemrég született kisbabánk, pontosan tisztában lehetünk azzal, milyen hatással van a napjainkra az alváshiány.

Bár az önmagában nem újdonság a szülőknek, hogy kevesebbet aludhatnak, az a tény sokkoló lehet, hogy csupán a szülőség első évében körülbelül hat héttel kevesebbet tölthetnek alvással.

Az Ergoflex alvásminőséggel foglalkozó vállalat által végzett kutatásból, amelybe közel kétezer felnőttet vontak be Angliában, az derült ki, hogy a kisbaba egyéves koráig 44 napnyi alvást veszítenek a szülők.

Ez olyan, mintha minden éjszaka legfeljebb öt órát aludhatnánk.

Az alváshiány következményeit pedig nagyon gyorsan megtapasztalhatják a friss szülők. Rövid távon ingerlékenyebbek lehetnek, kevésbé produktívak, hosszú távon viszont egészségügyi következményekkel is számolniuk kell.

Általában azt tanácsolják a szülőknek, hogy aludjanak, míg a kisbaba alszik (ami akár 18 óra is lehet az első napokban). Ám ezek inkább rövidebb szunyókálások lesznek a két etetés közti kétórás ablakokban.

Nagyon fontos a szülés után a mentális egészségre való odafigyelés. Ötből egy édesanyánál jelentkeznek valamilyen mértékben ugyanis a gyermekágyi depresszió tünetei, amelyeket a fáradtság és az alváshiány jelentősen súlyosbíthat.

Olvastad már?

Forrás: Marie Claire UK
Fotó: Unsplash