A 10 millió Fa ezúttal gondolatokat ültet

2020. április 23.
Hogyan legyen utána? Hogyan kellene változtatni az életünkön? Mire és mennyi esélyünk van a vírus után? Ilyen, és hasonló hangsúlyos kérdésekre keresik a választ tudósok, közgazdászok, etológusok, biológusok, klímaszakértők és művészek közreműködésével a 10 millió Fa Alapítvány szakemberei. A Föld Hetével indult beszélgetéssorozat a mostanra tervezett nagyszabású faültetési akció elmaradása miatt kapott helyet a virtuális térben.

A vírusról vannak, akik azt gondolják, az emberi tevékenység hatására megrendült ökológiai rendszer fájdalmas tünete az emberiség számára. Ha eddig a globális felmelegedés, vagy a földi légkör széndioxiddal telítődése okozott fejtörést, akkor a koronavírussal ehhez fölzárkóztak a tudósok által már korábban megjövendölt epidemológiai problémák. „Az egész héten át tartó ünnepi beszélgetéssorozatunk elsődleges oka a Föld napja nemzetközi eseménye. A planéta felületét borító fák mennyiségén és minőségén múlik ugyanis jelentős mértékben a földi létezés, a bioszféra jövője. Ezért ültetjük most egy asztalhoz mindazokat, akik szakmai és közigazgatási oldalról egyaránt ráhatással bírhatnak, hogy mi, magyarok a legsikeresebben vehessük ki a részünket az erdősítés munkájából” – mondja Bojár Iván András, a 10 millió Fa Alapítvány alapítója.

A héten szó lesz még az egyre terjedő planetáris egészség fogalmáról, amelyet Gagyi Ágnes erdélyi szociológussal és Csepeli György szociológussal járnak körbe Prieger Zsolt zenész-újságíró közreműködésével. „Az egyre terjedőben lévő fogalom csak részben kapcsolódik az orvosi értelemben vett egészség gondolatához. Inkább valamiféle planetáris sértetlenségről, érintetlenségről, teljességről beszélhetünk, valamint az ember jogáról, amivel ehhez hozzáférhet. A törekvésről, hogy a szavakon túl valóban hozzáférhessen. Az emberiség válaszút előtt áll, vagy új gondolkodásmódot és közösségi működést alakít ki, amelynek középpontjában nem a tőke, a területi hatalom, a társadalmak fölötti uralom, hanem a planetáris egészség fogalma áll, vagy hagyja magát kiszolgáltatni a mindenfelől fenekedő nagytestvérek kontrolljának és elnyomásának” – tette hozzá Bojár.

Az izgalmas kérdésfelvetések folytatódnak, néhány cím és név a következő beszélgetésekből: Hogyan élhetjük túl a 21. századot? Változó étrend, Hír és Valóság, Járvány és emberiség, Hit és Ökológia. Minderről Csányi Vilmos, Beer Miklós, Jordán Ferenc, Röhrig Géza, Babarczy Eszter, Bombera Kriszta és Kollár-Klemencz László beszélget.

A 10 millió TV-adásai április 17–26. között minden koraeste 18:00-kor tekinthetők meg élőben a 10 millió Fa Facebook-oldalán. A Föld Hete után pedig heti egy alkalommal péntekenként fog jelentkezni. Műsorvezetők: Bojár Iván András, Fázold Helga, Novák Péter és Tüske Ferenc.

A 10 millió fa program 150 000 fát tervezett elültetni idén – ennek jelentős részét most tavasszal, ami most meghiúsulni látszik. Ennek okán elindult viszont a Fű, fa, virág-kihívás, amelynek lényege, hogy mindenki, az otthonában ültessen el valamilyen, számára fontos és/vagy értékes növényt. A kihívás mellé állt a Marie Claire teljes szerkesztősége, az eredményt pedig nemsokára a marieclaire.hu-n és a 10 millió fa program Facebook-oldalán is láthatjátok!

Fotó: Getty Images